Военнотранспортният самолет е разбил крилото си при учебно аварийно кацане

Единственият летящ „Спартан” на българските ВВС се удари.

Военнотранспортният самолет е разбил крилото си при учебно аварийно кацане в авиобаза „Граф Игнатиево”.

Няма пострадали хора. Повредена е  само машината.

СИГУРНОСТТА НА НЕБЕТО НИ: Военната ни авиация - без основен консуматив

Официалната информация на Министерство на отбраната е, че инцидентът е станал на земята, а причините все още се разследват. По информация на NOVA аварията е станала по време на маневра на земята. 

Днес е имало планирани учебни полети. На борда е имало обучаващ се пилот.

Напрежение сред пилотите в авиобаза „Граф Игнатиево”

„Спартанът” е излетял от враждебна и е кацнал на „Граф Игнатиево”. При маневриране на земята, самолетът се накланя надясно и има поражение в дясното крило и дясната страна на тялото на самолета. Военна полиция води разследването на инцидента.

„Спартан" е най-модерният военнотранспортен самолет на нашите Военновъздушни сили, използва се често и при донорски ситуации и за превоз на хуманитарна помощ. В края на миналата година се оказа, че машините от този тип може да останат без поддръжка.

Поради тази причина правителството спешно отпусна на Министерството на отбраната пари за тях.

Военният министър съобщи за NOVA, че инцидентът е станал при тренировка на рязък обратен завой след аварийното кацане. Помощник-пилотът е закачил едното крилото на „Спартана”.

Сега, от ударения самолет ще бъде свалена лисваща част за един от повредените. По думите на министър Каракачанов до следващата сряда, армията пак ще има един годен „Спартан”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.