По-рано от БСП предложиха референдум дали да бъде ратифицирана

Първо „не” за Истанбулската конвенция. Две от три парламентарни комисии не одобриха предложения текст. Оказа се, че единствено управляващите от ГЕРБ категорично подкрепят текста на Истанбулската конвенция. Своето „не” заявиха от БСП, ВОЛЯ и Обединените патриоти.

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Единствено външната комисия одобри текста, но с изричното уточнение, че тя ще бъде ратифицирана с придружаваща декларация, която да тълкува всички спорни моменти. Предложението дойде от правосъдния министър Цецка Цачева.

Комисията по младежта и спорта категорично отхвърли конвенцията. Това се случи с решаващ глас, а именно от депутат на ГЕРБ. Правната комисия пък отложи решението си по предложение на БСП. Много от депутатите виждат вратичка за задействане на референдума именно в това отлагане, защото такъв може да има, само ако процедурата спре.

Свещеници се молят срещу Истанбулската конвенция (ВИДЕО)

В същото време левицата иска спиране на процедурата и провеждане на референдум. По закон допитването е възможно само преди ратификацията на конвенцията.

„Само народът и суверенът може да каже волята си по този въпрос след създалата се вече ситуация. По закона за референдумите такъв не е възможен, ако конвенцията е вече приета. Затова искаме първо да се спре процесът на ратификация, да се направи обществената дискусия и народът да се произнесе. Ако те бързат и настояват, и тази ратификация бъде направена, то тогава народът няма да може да се произнесе. Такъв е законът”, заяви Корнелия Нинова. 

Свещеник: Езикът на Истанбулската конвенция сякаш умишлено е двусмислен

Идеята се хареса и на част от Патриотите.

„Всенародно допитване, нека ние да чуем какво мислят хората. Кои сме ние да противоречим на Светия синод”, заяви Емил Димитров.

Позицията на ДПС все още не е ясна. От ГЕРБ са категорични, че конвенцията ще влезе в зала. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.