Евродепутатът се срещна с македонския външен министър Никола Димитров

Сега има възможност да се намери решение на спора между Македония и Гърция за името”.

Това каза евродепутатът Андрей Ковачев след среща в Брюксел с македонския външен министър Никола Димитров. По-рано стана ясно, че Гърция и Македония са постигнали споразумение да подновят преговорите за името.

Скопие се съгласи да промени името на летището си "Александър Велики"

„Потвърдих пред външния министър на Македония Никола Димитров нашата позиция на подкрепа на Македония за европейското членство и за смелите усилия, които те полагат за намиране на решение на спора с Гърция. Гърция и Скопие трябва да намерят това решение колкото е възможно по-бързо. Сега има една такава възможност това да се случи”, каза Ковачев.

Как протече протестът в Солун срещу името на Македония? (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Всички стъпки по отношение на намиране на решението трябва да бъдат направени, колкото и да са болезнени, колкото и да има опозиция. Аз призовавам и основните политически играчи в Македония да се обединят около тази кауза Македония да стане част от Европейския съюз. Всичко друго е обслужване на други геополитически интереси, които в никакъв случай не са в интерес на македонските граждани”, на мнение е евродепутатът.

Ципрас: Македония трябва да фигурира в името на нашите съседи

„Подкрепата на България и на българското председателство към Македония, както и към другите Западни Балкани, ще продължи и ние ще работим за интереса на целия Европейски съюз, който съвпада с интереса на гражданите на тези страни”, коментира Андрей Ковачев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.