Децата в подобни домове са най-уязвими към насилие

"В ситуация на насилие първото внимание трябва да е към жертвите”, това заяви в студиото на NOVA директорът на „Закрила на детето” в УНИЦЕФ Милена Харизанова. Тя коментира скандалния случай с насилието над децата от дом „Хризантема” в Габрово.

Отстраниха директорката на "дома на ужасите" в Габрово (ВИДЕО)

Харизанова няма отговор на въпроса дали е занижен контролът в подобни домове.

Първият сигнал за насилие над деца в дом „Хризантема” е от октомври

Според нея е важно да се гледа дали се взимат мерки, които да позволяват на правосъдната система да си свърши работата. Тя отбеляза, че важен е и процесът на възстановяване на децата от преживяното.

„Действията на институциите трябва да са насочени основно към най-добрия интерес на детето, като същевременно подпомагат по най-добрия начин правозащитните и разследващите органи, да си свършат работата”, каза тя.

Една от детегледачките от Габрово ще бъде отстранена от работа (ВИДЕО)

„Децата с увреждания са едни от най-неприеманите и най-неразбрани деца в нашето общество”, заяви Милена Харизанова.

Уволниха председателката на Агенцията за закрила на детето

„Това ги прави най-уязвими към насилие и то точно в такива места, в които много малко външни институции имат досег”, добави директорът на „Закрила на детето”.

Прокуратурата проверява дом "Хризантема"

„Насилието се случва навсякъде и не е само български проблем”, каза тя за ситуацията и в чужбина. Според нея е важно да има системен външен мониторинг в системата за закрила и публична грижа. Освен това, тя добави, че при всеки такъв случай трябва да има сериозно проучване на причините за насилието, а именно - дали става въпрос за отношението на отделен човек или системен проблем.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.