Те отприщиха нова серия конкурентни законодателни инициативи

Вътрешнопартийни битки и законодателно наддаване, заради Истанбулската конвенция. Споровете около поставения на трупчета международен договор противопоставиха бивш и настоящ лидер на БСП. И отприщиха нова серия конкурентни законодателни инициативи и лични прояви. Стъпка втора от плана на БСП за борба срещу домашното насилие, но без Истанбулска конвенция.

„На територията на всяка област се открива най-малко един център за лица, пострадали от насилие”, обясни Драгомир Стойнев от БСП.

Това в комплект с първата червена инициатива за превръщането на домашното насилие в по-тежко престъпление според БСП е адекватната алтернатива на конвенцията. Нататък били управляващите.

Константинов: Поне 70% от българите ще са против Истанбулската конвенция

„Ако ГЕРБ приеме този закон в най-кратки срокове, уважаеми дами и господа, до края на лятото във всяка една област ще има такъв център”, добави Драгомир Стойнев от БСП.

Социалният министър на ГЕРБ дойде в парламента специално да обясни, че и сега това е горе-долу така.

„23 кризисни центъра, които служат за настаняване”, преброи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

От тях 18 за деца и 5 за възрастни. Имало обаче нужда от още.

Известен белгийски журналист си смени пола (СНИМКИ)

„През миналата 2017 г. от 584 общо183 са жените, жертвите на насилие. Останалото – деца”, добави министър Бисер Петков.

А докато власт и опозиция изясняваха нуждите от центрове срещу насилието, председателят на европейската левица и бивш лидер на БСП Сергей Станишев посети един от тях - в Перник.

„Много неистини се говориха, с много страхове се играе. Аз се радвам, че БСП ще инициира такива законодателни промени, но моето убеждение е, че има по-силен инструмент”, коментира председателят на ПЕС Сергей Станишев.

 А именно - конвенцията. Така за пореден път бивш и настоящ лидер на левицата се оказаха на тотално противоположни позиции за Истанбулската конвенция.

В детска енциклопедия се говори за смяна на пола

„Не го определям като напрежение, а като различни позиции. По темата домашно насилие ние нямаме различие. Имаме различие по текстовете, които въвеждат социален пол и нестандартни роли на пола”, обясни председателят на БСП Корнелия Нинова.

Различията обаче изглеждат повече. Ако се съди по официалното съобщение от Партията на европейските социалисти от вчера. Според което само преди година БСП е подкрепила Истанбулската конвенция.

Радев: В този вид Истанбулската конвенция е зле написан документ

„Никога на международен форум нито на Социалистическия интернационал, нито на ПЕС, съм гласувала за конвенцията”, каза още Корнелия Нинова.

На въпросното гласуване българската делегация изобщо не била в залата, уточни Нинова. И контраатакува: „Вече не ми изглежда като объркване, а като кампания”.

БСП и ГЕРБ в спор за Истанбулската конвенция

„Ние не следим кой е в зала, пленарна и как гласува, всеки има право да гласува всякак. Фактът е, че  никоя партия по време на целия процес на обсъждане не е възразил от позицията в общата резолюция и никой не е гласувал против”, коментира още председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Станишев разкритикува и позицията на президента Румен Радев, който също се опълчи срещу Истанбулската конвенция.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.