Според държавния глава тя не трябва да се ратифицира

Разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани трябва да продължи и след края на нашето европредседателство, коментира президентът Румен Радев. Това стана след работните му срещи в белгийската столица. Радев зае позиция и за това трябва ли да се ратифицира Истанбулската конвенция

БСП и ГЕРБ в спор за Истанбулската конвенция

За да има перспектива пред Западните Балкани, президентът има план и предлага напредъка на всяка от балканските държави да се оценява по индивидуалните й заслуги.

„Вече съм планирал среща на президентите - не само на триото Естония, България, Австрия, но и Румъния, която поема председателството след Австрия”, заяви Радев. 

БСП ще промени въпроса си за референдума за Истанбулската конвенция

Той коментира и поетите ангажименти на България за ратификацията на Истанбулската конвенция.

„Аз смятам, че отлагането на ратификацията на тази конвенция е победа за българското общество, което показа обединение и здрав разум. Вносителите и проповедниците й се скриха зад Конституционния съд”, коментира още Румен Радев.

Кой как чете Истанбулската конвенция?

Според президента в сегашния си вид Истанбулската конвенция е зле написан документ, допускащ неясноти.

„Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира. Надявам се на здравия разум на нашите народни представители и няма нужда да стигаме до референдум, който ще отнеме време, енергия и средства”, на мнение е Румен Радев.

БЕЗПОМОЩНИТЕ СВИДЕТЕЛИ: Можем ли да се защитим от насилниците?

Иначе работното посещение на президента в Белгия започна със среща с белгийския крал Филип. Двамата обсъдиха търговско-икономическите отношения между двете страни, българското председателство на ЕС и общата си страст - пилотирането.

Белгия заема 13-о място по инвестиции в България и стокообменът ни е приблизително 1,5 млрд. евро. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.