За домашното насилие и неговата най-брутална форма - убийството

Тази седмица политиците буквално катастрофираха в темата Истанбулска конвенция и отложиха ратифицирането й. Темата домашно насилие в най-бруталната си форма - 13 години затвор получи Венцислав Василев, мъжът, който през август уби жена си пред очите на нейна приятелка.

Мъжът, застрелял съпругата си в кафене - с присъда под минималната

„Минаха 5 месеца от убийството. Трудно се продължава, но човек няма избор. По-страшното е как ще продължат децата без майка си и с мисълта, че са деца на убиец”, коментира в студиото на „Събуди се” Милена Караангелова. Тя е жената, записала последните минути от живота на приятелката си и как нападателят вади оръжието от джоба на якето си.

По думите й бездействието на институциите в случая, са се оказали решаващ фактор за смъртта на приятелката й. 

Миролюба Бенатова представя: Предизвестеното убийство на Елена

„Имаше случаи, когато не сме пускали жалби, защото тя не вярваше, че нещата ще се случат в положителен аспект за нея. Вечерта преди инцидента ние не отидохме да пуснем жалба срещу него за това, че той я тормози, а за това, че той нарушава ограничителната си заповед. В този случай полицията трябва да го задържи, но полицията нищо не направи”, каза още Милена Караангелова.

Миролюба Бенатова представя: Можеше ли Елена да избегне смъртта?

Припомняме, че след трагедията Венцислав Василев беше осъден на 13 години затвор. Формална процедура за признаване на вина гарантира на мъжа по-леко от максималното наказание за убийството на съпругата му. Така Василев ще лежи в затвора 13 години, а не доживот. Пред съда той заяви, че съжалява за убийството и обясни, че Елена искала да го лиши от бащинство. Венцислав убива жена си след 4 жалби за домашно насилие, подадени в полицията и прокуратурата.  Ограничителна заповед, издадена от съда, не спасява Елена от убийството. Мъжът й я застрелва с пистолет без разрешително, което МВР е  пропуснало да прибере. Василев е осъден да изплати 500 хиляди лева на двете си дъщери Дария и София за убийството на майка им.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.