В първия ден на делото той обвини съдиите, че са анти-мюсюлмански настроени

Заподозреният за терористичните атаки в Париж Салах Абдеслам не се яви на съдебното заседание в четвъртък. Адвокати на полицаите, ранени в престрелката по задържането му в Брюксел, обвиниха терориста, че се подиграва на белгийския съд, пише БГНЕС.

Тероризмът продължава да е основна заплаха за Европа

В първия ден на делото в понеделник 28-годишният Абдеслам обвини съдиите, че са анти-мюсюлмански настроени и отказа да отговаря на въпроси. Той заяви, че „вярва единствено на Аллах“.

Белгийската прокуратура иска 20 години затвор за Абдеслам и съучастника му

Роденият в Белгия французин от марокански произход отказа да присъства на продължилото в четвъртък дело за престрелката през март 2016 г., когато трима полицаи бяха ранени. В съдебната зала присъства само адвокатът му.

Салах Абдеслам се изправи пред съда (ВИДЕО+СНИМКИ)

Том Баувенс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Неговото отношение и опортюнизъм ме изтощават“, заяви Том Баувенс, защитник на двама от полицаите, участвали в акцията в Брюксел.

„Той ще се подиграва с върховенството на закона, ще се подиграва с всеки. Няма да признае този съд, няма да признае тези закони. Но въпреки всичко ще иска адвокатска защита в съда“, допълни адвокатът.

Франция отбеляза година от атентатите в Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абдеслам беше ескортиран от засилена охрана за делото си в Брюксел, което започна в понеделник. След като беше арестуван през 2016 г. в Брюксел, той беше прехвърлен в затвор в покрайнините на Париж.

Свен Мари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неговият белгийски адвокат - Свен Мари - съобщи на съда, че ще продължи да защитава Абдеслам. 

Защитникът на Абдеслам по делото в Брюксел поиска днес от съда да обяви подсъдимия за невинен и оспори по процедура разследването. Адвокат Свен Мари заяви, че делото е пълно с дописки от медиите, но въпреки обществения натиск, съдът е редно да реши по убеждение. По неговите думи най-добрият удар срещу ИДИЛ би бил постановяването на справедлива присъда.

Софиян Аяри. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Софиян Аяри, 24-годишен тунизиец, е също подсъдим по делото за престрелката в Брюксел. Прокурорите искат максималната присъда от 20 години затвор за Аяри и Абдеслам, обвинени в престъпления, свързани с тероризъм. Адвокатът на Аяри Лаура Севериен призова съда да покаже снизходителност към клиента й.

Атентатор от Брюксел - вече обвиняем и за атаките в Париж

Един от ранените полицаи в престрелката, известен само като Агент 9, страда от психическа травма след случилото се. „Той има епилептични пристъпи. Загубил е част от зрението си. Агент 9 просто е свършил работата си и единственото, което би искал, е и вие да свършите своята“, каза още адвокатът на полицаите Том Баувенс.

Делото в Белгия е прелюдията на по-голямото дело, което очаква Абдеслам във Франция – това за терористичните атаки от 13 ноември 2015 г. в Париж, когато 130 души бяха убити след няколко нападения в града. Отговорност за атаките пое терористичната групировка ИДИЛ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.