Опаковките, които изхвърляме само за едно лято, биха покрили повърхността на всичките ни морски плажове

Черно море е едно от най-замърсените с пластмасови отпадъци. Световно изследване показва, че пластмасовите опаковки, които изхвърляме в България само за едно лято, биха покрили повърхността на всичките ни морски плажове.

Замърсяването с микропластмаса на Българското Черноморие е съпоставимо с най-мръсните морета в света.

Премахват незаконни павилиони в "Слънчев бряг"

„Оказва се, че Черно море е толкова замърсено, колкото са и други морета по света като Балтийско море и Средиземно море”, обясни Кремена Ватева, доброволец- „Грийнпийс”.

Проучването е проведено от борда на кораба „Rainbow Warrior” през август миналата година. Негови автори са учени от БАН, участвали и доброволци на „Грийнпийс“. Изчисленията показват, че през август 2017 г. в изследвания район, между Бургас и нос Калиакра микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър.

Рисунка, изхвърлена на боклука, се оказа скъпо произведение на изкуството

„Всеки ден само в Черно море, и то само от българските брегове е установено, че попадат 3 тона пластмасови отпадъци, което е наистина страшно”, коментира Кремена Ватева, доброволец- „Грийнпийс”.

Пластмасата, която учените установяват, е основно от опаковките на храни и напитки. На пръв поглед нищо тревожно.

„Пластмасата доказано вече е и в хранителната верига, тоест ние, ядейки специално морски дарове поглъщаме и пластмаса с храната си”, каза още Кремена Ватева, доброволец- „Грийнпийс”.

ЕС иска през 2030 г. да може да рециклира всички пластмаси

Опазването на морето е отговорност на всички, заети в туристическия бранш, казват хотелиерите.

„Това всичко влиза вътре в морето, защото ако няма заведения за хранене и развлечения на плажа и ако има концесионер, който да си върши работата по договор и си почиства територията, тогава нещата ще стоят по друг начин”, на мнение е Диана Колчева, председател на СНЦ „Клуб на хотелиера Несебър”.

От „Басейнова дирекция” обясняват, че все още нямат данни за пластмасата в Черно море. Такъв мониторинг не бил правен у нас.

Изхвърляме повече отпадъци по празниците

„Почистването е много по-трудно в сравнение с превенцията на постъпването им”, казва Таня Милкова от „Басейнова дирекция”.

Затова природозащитниците призовават да променим навиците си.

„Чашките които използваме в офиси и къде ли не могат лесно да бъдат заменени. Водата от стъкло е много по-полезна за здравето”, обясни Кремена Ватева, доброволец- „Грийнпийс”.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.