Румен Радев върна за ново разглеждане Закона срещу вторичното ограбване на КТБ

В сряда президентът Румен Радев върна за ново разглеждане в парламента промените в Закона за банковата несъстоятелност, станали известни като Закона срещу вторичното ограбване на КТБ. Автори на текстовете са депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев.

"Президентът не отрича правото на Народното събрание да приема законодателни норми, които имат действие преди приемането, макар че това е нетрадиционен способ", коментира в студиото на "Здравей, България" депутатът от ДПС Йордан Цонев. 

„Промените в закона, които предложихме, дават правен способ на синдиците при определени обстоятелства да могат да върнат определени активи. Законът само дава няколко правни способа повече на синдиците да направят осребряването”, каза още депутатът от ДПС. 

Приеха на второ четене закона на Пеевски за КТБ (ВИДЕО)

"Президентът посочва в мотивите си нещо, с което ние ще се съобразим. Той казва, че обществото трябва да има по-голяма яснота относно обхвата на правните последици вследствие на закона. Ние работим в момента върху това да отговорим на онази част от мотивите на президента, в която той иска да внесем повече яснота", уточни Цонев. 

"Прави впечатление, че президентът Румен Радев упражнява много активно правото си на вето върху определени законопроекти. Мисля, че това е седмото му вето за една година. Ако не ме лъже паметта, никой от предишните президенти няма толкова висока активност. За мен и за моите колеги това е много положително явление. То говори най-малкото за две неща - че президентът е решил твърдо да бъде коректив на законодателството и да упражнява това си конституционно правомощие активно и че вероятно качеството на законодателството е спаднало", коментира Йордан Цонев. 

"В последните над 20 години аз съм един от народните представители с най-много законодателни предложения и мога да споделя това виждане, че качеството на законодателството спада", добави той. 

Йордан Цонев коментира и размяната на реплики между премиера и президента от миналата седмица. „Мога да направя коментар относно недобрия тон между институциите. ДПС никога не е толерирало такъв тон и не е участвало в такъв спор между институциите. Не е добре това”, заяви той.

„Нашите избиратели гласуваха за президента Румен Радев, аз също съм гласувал за него, ние имаме към него високи очаквания и смятам, че той изпълнява тези очаквания към този момент”, добави Цонев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.