Генералът се смята за съучастник в бомбардирането на остров Йонпьон

Членове на парламента в Република Корея протестираха срещу посещението на високопоставен севернокорейски генерал на олимпиадата в Пьонгчанг, защото той е смятан за военнопростъпник, отговорен за потопяването на военен кораб през 2010, и настояват за екзекуцията му, съобщава БГНЕС.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ: Политици от Пхенян отменили среща с вицепрезидента на САЩ

Ким Йон Чол ще води 8-членната делегация на КНДР, която ще пристигне в неделя за церемонията по закриването на олимпийските игри. На нея ще присъства и дъщерята на президента на САЩ Иванка Тръмп, което създава протоколни усложнения за домакините от Сеул.

ЗАБАВНО: Агитката на Северна Корея в Пьонгчанг - със специална хореография (ВИДЕО)

Генерал Ким е смятан за отговорен за поредица атаки срещу срещу Юга, сред които е и торпилирането преди 8 години на корвета на Сеул, довело до смъртта на 46 души. Около 70 депутати от консервативната партия „Свобода” (Сенури) протестираха пред сградата на президентството в Сеул и настояха държавният глава Мун Дже Ин да отмени визитата.

Южна Корея похарчила 3 млн. долара за издръжката на севернокорейците в Пьонгчанг

„Ким Йон Чол е сатанински военен престъпник, който нападна Юга…Заслужава да бъде обесен на улицата”, каза ръководителят на парламентарната група на консерваторите Ким Сун Те.

„Дори небето да се отвори, не можем да позволим такъв гнусен престъпник, който трябва да бъде накълцан на парчета, да бъде поканен на церемонията по закриването на олимпиадата”, каза парламентаристът.

Ким Чен Ун похвали Южна Корея за Олимпиадата

Говорителят на южнокорейското министерството на обединението Бек Те Юн каза, че правителството в Сеул си дава сметка за широко разпространените опасения относно посещението на Ким Йон Чол, но го е приело като „възможност за подобряването на междукорейските връзки и мирно споразумение”.

Длъжностни лица от Сеул и Вашингтон казаха, че няма почти никакъв  шанс за среща между Иванка Тръмп и севернокорейските представители. Сеул обвинява Севера за обстрелването на корветата "Чеонан", за което се смята че е станало по заповед на генерал Ким – по онова време началник на Главното разузнавателно бюро, което отговаря за дейности по шпионаж и саботаж срещу Юга.

Коя е сестрата на Ким Чен Ун?

Генералът се смята за съучастник и в бомбардирането на южнокорейския остров Йонпьон, също през 2010, при което загинаха четирима души. Генерал Ким е в южнокорейския черен списък на лицата, срещу които са наложени санкции.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.