3 март е ден за поклон пред един велик народ и една велика родина, заяви Илияна Йотова

„Нека да не се опитваме да сменяме дати и събития, и да променяме собствената си история". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която произнесе слово пред Паметника на българския опълченец, където също се проведе тържествено честване на Националния празник на България, предаде БГНЕС.

„Нека да не пренаписваме собствената си съвест и безплодно да спорим кой ден е по-велик-3 март, Съединението или Независимостта", призова Йотова.

Радев: Скелето на свободата ни е изградено от български и руски кости (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя бе категорична, че всички те са свещени дати в българската история, защото от тези дати започна голямата битка за свобода и единение на българския народ, единение, което, според нея, днес много ни липсва.

„3 март е не само началото на Третата българска държава. 3 март е и ден за поклон пред българската история, поклон пред един велик народ и пред една велика родина - България“, заяви вицепрезидентът.

„За кой ли път ще си спомним и ще препрочетем възванието-манифест на император Александър II, който събуди православната и славянска воля, за да освободи един поробен народ. Днес точно е времето, за да кажем - колко ли трябва да обичаш род и родина, за да участваш в една война. Днес е времето, за да се обърнем към всички онези, които искат да внушават други неща, които казват, че България даром е получила свободата си“, заяви Илияна Йотова.

ПАМЕТНИЦИТЕ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО - ГАЛЕРИЯ

Тя бе категорична, че точно пред Паметника на българския опълченец, е мястото да им кажем-недейте да петните паметта на онези, които оставиха костите си на Шипка, на Шейново, на Стара Загора и Орлово гнездо.

„Все по-нелепо и кощунствено звучат приказките на онези, които казват, че опълченците били малък отряд, че някакви велики сили са разпределяли съдбините. Да, така е. Но, тази свобода не идва от 1877-1878 г. Нека да си спомним за духовната мощ на българското Възраждане, макар и закъсняло то припомни великата история на българския народ. Събитията от тази история изковаха българските ценности, които пазим и до днес“, каза Йотова.

„Нека да си спомним духовната мощ на Православната църква, която запази писменост, език, и която ни научи на нещо още по-важно, че за да имаш независимост, трябва да се бориш за нея, и, че суверенитет, е свята дума. Нека да си спомним славните априлски дни, окървавеното ни Отечество и една неописуема жажда за свобода, която накара цяла Европа и славянските народи да погледнат в тези земи, и да видят един поробен и очернен народ, който чакаше своята свобода“, добави вицепрезидентът.

ВСИЧКО ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.