Пет от най-шокиращите и известни случая, в който тайните служби използват отровни субстанции

От древни времена отравянето е предпочитан метод за отстраняване на политически противници, като историците все още обсъждат дали Клеопатра, Наполеон и Александър Велики са били убити по този начин, разказва БГНЕС.

В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ: Бивш руски шпионин отровен във Великобритания

Списъкът на хората, които са станали жертва на отрова, сега може да би се увеличава с прибавянето към него на бивш руски двоен агент, хоспитализиран във Великобритания по подозрение, че е бил в контакт с "неизвестно вещество".

Методите, избраният токсин и крайният резултат варират значително, но ето пет големи случая на отравяния или опити за отравяне:

В Сърбия задържаха 8 чужденци, опитали да проникнат във военен обект

Българският чадър

През 1978 г. в разгара на Студената война българският дисидент Георги Марков чака автобус, за да се прибере у дома си след смяна в Световната служба на Би Би Си.

Иран: Западът изпраща гущери, за да следят ядрената ни програма

Усеща пробождане в бедрото си и се обръща, за да види мъж, вдигащ чадъра си. Три дни по-късно Марков е мъртъв, убит от това, което мнозина смятат, че отровна стреличка, пълня с рицин и изстреляна от чадъра. Проучване след смъртта установява, че е бил убит от малка съчма, съдържаща доза от 0.2 милиграма рицин.

Рицинът е 6000 пъти по-мощен от цианида и зрънце, не по-голямо от житено зърно, е достатъчно, за да се стигне до фатален резултат. Случаят така и не беше решен.

Естония и Русия си размениха задържани шпиони

VX в Куала Лумпур

Едно по-скорошно отравяне, но не по-малко безсрамно извършено или достойно за трилър от Студената война, беше убийството посред бял ден с нервен агент на полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Ким Чен Нам беше атакуван на международното летище Куала Лумпур от две жени, които бяха заловени с помощта на видеонаблюдение, от което е видно, че те натикват нещо в лицето му.Той претърпя припадък и беше мъртъв, преди да стигне до болницата.

Канадски учен се оказа китайски шпионин

Аутопсията разкрива следи от VX - бързодействащ токсин, който предизвиква дихателен колапс и сърдечна недостатъчност - по лицето на мъртвеца и в очите му. Малки количества от отровата са достатъчни, за да убият възрастен, независимо дали се вдишват или абсорбират през кожата.

Токсичен чай за трима

На 1 ноември 2006 г. бившият руски таен агент Александър Литвиненко се срещна с двама души от Русия, за да пият чай, в един от най-добрите лондонски хотели, за да обсъди евентуални бъдещи бизнес възможности.

Ливанска шпионска агенция следи хора със смартфони по цял свят

43-годишният Литвиненко се разболя непосредствено след това и е установено, че е пил чай, съдържащ Polonium-210 - рядък и скъп радиоактивен изотоп, произведен в Русия. Той умря след три мъчителни седмици и в крайна сметка беше погребан в северен Лондон в ковчег с олово, за да предотврати изтичането на радиация.

Британското разследване установи, че руският президент Владимир Путин "вероятно е одобрил" убийството на бившия шпионин, констатация, отхвърлена от Москва като "шега".

ЦРУ вербува чужди учени, като инсценира конгреси за милиони

Убийството на Литвиненко предизвика широко обществено възмущение във Великобритания, след като радиоактивни следи бяха открити на различни места около Лондон, като медиите го нарекоха първият акт на "ядрен тероризъм" в света.

Обезобразяващ диоксин

През септември 2004 г. Виктор Юшченко също става жертва. Той е бил замесен в напрегната предизборна кампания с Виктор Янукович, когато се разболява сериозно.

Пхенян обвини ЦРУ в планове за убийството на Ким Чен-ун

Месеци тестове в австрийска клиника определиха, че е погълнал огромно количество диоксин, а лекарят, който го е лекувал, казва, че нивата в тялото му са били 1000 пъти по-високи от нормалното.

Макар да оцеля, лицето на Юшченко остана подуто и помръкнало и той трябваше да се подлага на редовно лечение в Швейцария, за да бъде изхвърлен токсинът от тялото му. По-късно той твърди, че вярва, че диоксинът е дошъл от руска фабрика.

САЩ повдигнаха обвинения на руски шпиони

Отрова за палестинец

Представящи се за канадски туристи, агенти от израелската тайна служба Мосад са взели на мушка Халед Мешаал, тогава началник на политическото бюро на Хамас, и му инжектират загадъчна отрова в ухото на улица в столицата на Йордания Аман.

Мешаал изпада в кома, а йорданската полиция залови двама от нападателите и разяреният крал Хюсеин поиска Израел да предаде противоотрова, ако иска агентите му да се върнат.

Притеснен и засрамен, премиерът Бенямин Нетаняху изпрати антидота и също така освободи от затвора духовния лидер на "Хамас" шейх Ахмад Ясин.

Съветник на Ердоган: Готвачите чужденци в Турция са шпиони

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.