Според ирански военен съветник влечугите искали да научат къде има мини за уран

Западните шпиони са използвали гущери, които биха могли да "привлекат атомни вълни", за да шпионират ядрената програма на страната, заяви бившият началник-щаб на въоръжените сили на Иран. Хасан Фирузабади, висш военен съветник на върховния лидер аятоллах Али Хаменей. Изказването му идва в отговор на въпроси от местните медии относно неотдавнашния арест на природозащитници, съобщава БГНЕС.

В Иран простреляха мъж с мачете, опитал се да нахлуе в президентството

Той каза, че не знае подробностите за случаите, но че Западът често е използвал туристи, учени и природозащитници, за да шпионира Иран.

Иран, Турция и Русия започнаха консултации за съдбата на Сирия

"Преди няколко години някои хора дойдоха в Иран, за да съберат помощ за Палестина... Бяхме подозрителни към избрания от тях маршрут", каза той пред агенция ИЛНА.

Израелският премиер: Международната общност глези палестинците

"Сред техния багаж имаше разнообразие от видове влечуги като гущери, хамелеони... Открихме, че кожата им привлича атомни вълни и че те са ядрени шпиони, които искаха да разберат къде в Ислямската република Иран имаме мини за уран и къде сме ангажирани с атомна дейност ", каза той.

Естония и Русия си размениха задържани шпиони

Неговите коментари идват след новината, че природозащитникът Кавис Сейед Емами е починал в затвора, след като миналия месец е арестуван заедно с други членове на неправителствената му организация за защита на дивата природа. Фирузабади заяви, че западните шпионски агенции „винаги са се проваляли". Той каза, че друг случай на шпионаж включва двойка от Германия.

Канадски учен се оказа китайски шпионин

"Те ги взеха на риболовна лодка от Дубай и Кувейт и ги изпратиха в Персийския залив, за да идентифицират нашите системи за отбрана", каза той. „Но когато ги арестувахме, те казаха, че са дошли за риболов и са били туристи.“

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.