Той окачестви процесите през 1989-а като "загуба на позиции"

Русия трябваше да предвиди сериозните геополитически промени в света след обединението на Германия, но прояви некомпетентност, каза руският президент Владимир Путин и окачестви това като „едностранно предаване на позиции”, съобщи БГНЕС.

28 г. от падането на Берлинската стена (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ние не само допринесохме за обединението на Германия и изведохме оттам войските си, изтеглихме също войските от други страни от Източна Европа, в очакване, разбира се, че във връзка с прекратяването на съществуването на Варшавския договор и НАТО ще престане да съществува или най-много, както ни казваха по онова време, тя няма да се разширява”, каза Путин в интервю за документалния филм "Миропорядок 2018" („Световен ред 2018”).

Навършват се 56 г. от издигането на Берлинската стена

„Това не се случи, защото стана ясно, че зад етикета на идеологическото противопоставяне още се води геополитическа борба”.

Отровата като „метод за убеждаване“ на политически противници

Путин напомни, че по-късно имаше две вълни на разширяване на НАТО на Изток, военни операции в Югославия, Ирак, Афганистан.

Мей и Тръмп: Русия и Сирия са виновни за страданията в Гута

Това е станало изведнъж и напълно неочаквано за Русия, „но то трябваше да се очаква, а ние проявихме, как да се изразя по-меко, най-малкото некомпетентност и неразбиране на това какво ще стане с нашата страна и със света след нашето, бих казал, едностранно предаване на позиции”.

Путин: Никога няма да екстрадираме гражданите си, обвинени от САЩ

Путин изтъкна, че по онова време много съюзници на ГДР от западния блок са изразявали съмнения или несъгласие с обединението на ГДР и ФРГ, мнозина в САЩ също са се съмнявали.

Напрежение между САЩ и Русия заради обявените от Путин нови оръжия

„Но не и Русия. Русия вярваше, че ако германците искат да се обединят, би било контрапродуктивно, вредно и несправедливо да се намесва в това и тя безкористно допринесе за обединението", каза той. "Кредитите, които получихме, бяха сълзи", обобщи Путин.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.