Той е издъхнал в дома си на 76-годишна възраст

Един от най-блестящите умове на нашето време - британският астрофизик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст, съобщиха децата му в комюнике, цитирано от "Франс прес".

СНИМКИ НА АСТРОФИЗИКА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

"Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години", пишат те в текста, публикуван от британската агенция "Прес асосиейшън".

Стивън Хокинг: Земята ще се превърне в огнен ад

Стивън Хокинг e роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд. Въпреки тежкото си заболяване - амиотрофична латерална склероза, той не спира активната си научноизследователска дейност. Първите симптоми на болестта му се появяват след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба. Лекарите му казват, че едва ли ще живее повече от 1-2 години.

Въпреки това Хокинг не се отказва да се бори с болестта. Той е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината. От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото.

Стивън Хокинг с мрачна прогноза за бъдещето на човечеството

Стивън Хокинг е известен като голям учен и голям мечтател. Непрекъснато развива теории за бъдещето на човечеството и прави сложни изчисления какво ни очаква извън Слънчевата система.

"Ако, както се надявам, науката се превърне в част от познанията на всеки, това, което днес ни се струва неразбираем парадокс в квантовата теория, ще бъде съвсем логично нещо за децата на нашите деца. Отдавна искам да летя в Космоса и нулевата гравитация е първата стъпка към такова пътуване. Много съм въодушевен", казваше астрофизикът.

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да ни погуби

Стивън Хокинг е директор на катедра в университета в Кеймбридж за изграждане на нови теории с цел развой на науката и по-добро разбиране на Вселената. Защитава теорията, че единствената възможност на човечеството да оцелее е да колонизира други планети. Много време той посвети на изучаването на черните дупки. Хокинг е автор на множество научно-популярни книги, сред които "Кратка история на времето", станала международен бестселър и направила го един от най-известните учени след Алберт Айнщайн.

Носител е на редица награди, ордени и медали. Той е един от най-младите членове на Английското кралско общество, Командор на ордена на Британската империя. Има и други британски кралски отличия.

Хокинг: След около век хората ще заживеят на Марс

През 1995 г. се развежда след 30-годишен брак, от който има три деца. Съпругата му казва, че заради болестта на Хокинг е изпадала в тежка депресия. По ирония на съдбата твърди, че вярата в Господ й е давала сили, докато самият Хокинг е един от най-известните атеисти.

Стивън Хокинг пише в съавторство с дъщеря си Люси Хокинг три детски романа - „Тайният ключ на Джордж за Вселената“ и две нейни продължения. Целта е приключенията на Джордж да бъдат представени по достъпен и забавен начин за младите читатели, които да надникнат в тайните на физиката, времето и вселената. Той е единственият герой в „Стар Трек: Следващото поколение“, който играе сам себе си. Има и епизодични участия в сериалите „Космо и Уанда“, „Теория за Големия взрив“, „Дилбърт“, „Семейство Симпсън“, „Футурама“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес