Той и премиерът Борисов обсъдиха сътрудничеството между България и Австрия

Австрия подкрепя България по пътя към Шенген, обяви канцлерът Себастиан Курц, който е на посещение у нас.

Той се срещна с българския премиер Бойко Борисов в резиденция „Бояна“. Двамата лидери обсъдиха сътрудничеството между България и Австрия както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз.

Двете страни се разбраха да държат на диалога с Турция и да работят за подписването на споразумението за бежанците с южната ни съседка, защото според премиера Бойко Борисов това е важно за сигурността в региона. 

"Посрещнах канцлера на Австрия Себастиан Курц, с когото обсъдихме задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателства на Съвета на ЕС.", написа премиерът в профила си във Facebook.

България е направила много за охрана на външните граници на ЕС и всички оценяват усилията й, 
смята австрийският канцлер. 2018 г. трябва да се разглежда като българско-австрийско председателство по основните теми, защото нито може да започнем за шест месеца такъв процес като темата по Западните Балканите, нито може да започнем и да завършим охраната по външните граници, нито всички тези общи теми и решения, които трябва да вземем по Дъблинското споразумение, кохезионната политика и всичко останало. Това каза на пресконференция в резиденция "Бояна" премиерът Бойко Борисов след срещата, цитиран от БТА.

Борисов благодари на Себастиан Курц за оценката и подкрепата от страна на Австрия, особено в желанието за помощ за охрана на външните граници. По думите му, факт е, че всички в Европа оценяват, че България е направила така, че всички оценяват направените усилия. Той отчете, че в момента има нулев мигрантски натиск. 

Премиерът добави, че опазването на външните граници е темата, по която има еднакво разбиране, за да може да се опазят така, че европейското население да е спокойно, и в същото време да се покаже хуманност към света - т.е. тези, които бягат от войни, могат да влизат официално през КПП-ата и след това да се върнат в хотспотовете или населените места, от които са дошли. Според него през това време дипломацията трябва да направи всичко възможно тези войни да престанат.

Бойко Борисов изтъкна, че по темата за коридорите 4,6,8 и 10 има пълно разбиране с австрийския канцлер. Той подчерта, че до 16-17 май, когато е срещата на лидерите на Западните Балкани в България, трябва да се подготви хибридното финансиране и да се направи този проект необратим по време на председателствата на България и Австрия. Той отбеляза, че са разговаряли и по темата за газовия хъб. 
Заедно работим с сферата на сигурността относно външните граници за спиране на нелегалната емиграция. Благодаря за това, че с такава настойчивост се работи да се спре мигрантската вълна, каза Себастиан Курц.

По отношение на Западните Балкани искам да кажа, че тези държави трябва да бъдат подкрепени по пътя им към Европа, каза австрийският канцлер.

Радвам се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в Шенгенското пространство. Няма държава, която да инвестира толкова усилия в опазването на външните граници на Европа, посочи той. Благодаря за чудесното политическо и икономическо сътрудничество в двустранните отношения. 350 австрийски фирми работят в България - ние сме сред най-големите инвеститори в страната, добави Себастиан Курц.

Той пожела успех на българското председателство на Съвета на ЕС. Радвам се да поемем от вашите ръце председателството и да продължим да работим по основните му насоки, добави той. 

31-годишният Себастиан Курц е най-младият държавен лидер в света. Той стана канцлер миналата година, а преди това беше външен министър на Австрия.

Посещението му у нас се случва месеци преди началото на австрийското председателство.

Визитата трябваше да се случи в края на февруари, но беше отложена заради здравословни проблеми на канцлера.

Крайнодесните влизат в управлението на Австрия

ИЗБОРИ В АВСТРИЯ: Имиграцията доминираше напълно кампанията

СЛЕД ИЗБОРИТЕ В АВСТРИЯ: Управляваща коалиция между консерватори и крайнодесни?

Коя е жената до бъдещия австрийски канцлер? (ВИДЕО+СНИМКИ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.