Главният път към Мадан е затворен, а хората обикалят над 50 км, за да отидат на работа

Почти две седмици продължава драмата с огромното срутище край Смолян. Главният път към Мадан е затворен, а хората обикалят над 50 километра, за да отидат на училище или на работа.

СРУТИЩЕТО КРАЙ СМОЛЯН: Местната власт ще посети откъснатите села

Няма да има скорошно разчистване на срутището, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Отварянето на стария път между Смолян и Мадан ще отнеме месеци, тъй като засегната площ от срутването е около 35 декара. В момента всички усилия са съсредоточени към отварянето на нов, по-кратък път.

Огромното срутище край Смолян се активизира отново (ВИДЕО)

Кметът на едно от селата Явор Говедаров на своя глава е осигурил безплатен транспорт от двете страни на срутището. Освен това има и безплатен транспорт от Община Смолян по дългия 50-километров обход. Автобусите се движат по два пъти на ден и са съобразени с графика на учениците и работещите. Все още обаче сутрин и вечер под опасните скали се точи върволица от народ.

Няколко милиона лева ще струва укрепването на свлачището на пътя Смолян-Мадан

Засега социалното напрежение е стихнало. Хората ще се успокоят и когато стане готов краткият обходен път. Багерите вече са пробили твърдите гранитни скали. Предстои укрепване и асфалтиране.

Нови свлачища край Смолян след дъждовете тази нощ (ВИДЕО)

Едва когато хората и автомобилите имат адекватна алтернатива, специалистите ще започнат работа по изчистването и укрепването на главния път Смолян - Мадан. Скъпо начинание, което ще отнеме месеци.

Репортери: Наталия Герджикова, Николай Василковски

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.