Той е дал на Пелегрини срок до петък да предложи нов екип

Словашкият президент Андрей Киска отказа да одобри предложеното ново правителство, настоявайки, че е необходим по-стабилен екип, за да се облекчи напрежението, след като последният министър-председател напусна заради скандала с убийството на разследващ журналист.

Киска заяви, че е отхвърлил предложението, внесено от действащия премиер Петер Пелегрини, чийто предшественик Роберт Фицо напусна миналата седмица.

Над 60 000 на протест с искане за предсрочни избори в Словакия (ВИДЕО)

"Казах му, че няма да назнача кабинета, която е предложил", каза Киска пред репортери. Той допълни, че е дал на Пелегрини срок до петък да предложи нов екип.

Пелегрини "трябва да създаде стабилно правителство, чийто състав, особено по отношение на позицията на министъра на вътрешните работи, да успокои напрегнатата атмосфера в нашето общество", каза президентът.

МНОГОХИЛЯДНИ ПРОТЕСТИ: Словаците искат предсрочни избори (СНИМКИ)

Пелегрини бе избран миналата седмица да води трипартийно коалиционно правителство вместо неговия съюзник Фицо.

Фицо подаде оставка след смъртта на журналиста Ян Куциак, която предизвика антиправителствени протести и увеличи загрижеността за свободата на медиите и корупцията.

Куциак и неговата годеница, и двамата на по 27 г., бяха намерени застреляни миналия месец в дома си близо до Братислава.

Словашкият президент прие оставката на премиера

Полицията каза, че смъртта на Куциак е "най-вероятно" свързана с разследването на предполагаеми връзки между висши политици и италианска мафия.

И словашкият вътрешен министър подаде оставка заради убийството на журналист

В предложената от Пелегрини гарнитура нямаше никаква промяна и включваше номиниран като министър на вътрешните работи досегашния шеф на здравното министерство, когото Киска непряко критикува за това, че има близки връзки с човека, когото трябва да замени. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.