Румънският премиер заяви, че според министъра на правосъдието, ЕК има практика да предявява "императивни искания"

Румънското социалдемократическо правителство поиска обяснение от Брюксел по повод предполагаемата му „намеса във функционирането на правосъдието“ в страната. В писмо, изпратено до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, премиерът Виорика Дънчила иска уточнения по документ, който бе разпространен от телевизионен канал, близък до социалдемократическата партия, съобщава БГНЕС.

ПРОТЕСТ В РУМЪНИЯ: Гневни граждани подкрепиха антикорупционната шефка

Става дума за документ от октомври 2012 г., в който ЕС иска от тогавашния министър на правосъдието сведения по няколко дела за корупция по високите етажи срещу политически ръководители, включително премиера Адриян Нъстате и бившия депутат и медиен магнат Дан Войкулеску. Настоящият премиер счита, че е от основно значение за отношенията между Букурещ и Брюксел „да се изясни дали въпросният документ е автентичен“, тъй като той представлява в нейните очи намеса във функционирането на правосъдието и разделянето на властите. Виорика Дънчила заявява, че е информирана от настоящия министър на правосъдието, че този тип „императивни искания“ представлява повтарящ се практика от страна на Европейската комисия.

Юнкер: Мястото на Румъния е в Шенген

В своето писмо премиерът и бивш евродепутат иска също и вдигане на европейския механизъм за наблюдение на съдебната система, на който страната е подложена от влизането си в ЕС през 2007г. В началото на март зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призова Букурещ да не тръгва в погрешна посока със своята съдебна реформа, тъй като няколко закона, които бяха гласувани от лявото мнозинство в румънския парламент, тревожат Брюксел. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.