Започна и процедурата по назначаване на министрите

Президентът на Словакия Андрей Киска назначи днес за премиер Петер Пелегрини от партията "Посока-Социалдемокрация" (Смер), предадоха Ройтерс и БТА.

След като държавният глава връчи на Пелегрини указа за назначението, започна процедурата по назначаването на министрите. 

Новото правителство, което бе съставено след оставката на кабинета на премиера Роберт Фицо, трябва в срок от 30 дни да представи програмата си пред Националния съвет (парламента). След това ще бъде подложено на вот на доверие. 

Управляващата партия "Смер" (Посока) посочи 42-годишния досегашен вицепремиер Пелегрини да замести Фицо на премиерския пост, за да бъде запазена тристранната коалиция и да бъдат избегнати предсрочни избори по средата на парламентарния мандат, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомни, че Фицо подаде оставката на кабинета след големи протести по повод убийството на журналист, проучвал корупция в политическите среди. 

Сега в новото правителство за вътрешен министър е номиниран безпартийният Томаш Друкер, след като президентът бе изразил недоволство от първата кандидатура за поста. Според мнозина словаци обаче, докато "Смер" е на власт, нито Пелегрини, който е протеже на Фицо, нито Друкер ще гарантират честно разследване на убийството на журналиста Ян Куциак, посочва Ройтерс. 

За утре в Словакия са насрочени нови протестни митинги, за четвърти път поред. 
ТАСС цитира чешки медии, че новосъставеното правителство може още утре да поиска доверието на парламента. Очаква се най-малко 77 членове на 150-местния Национален съвет да му гласуват доверие. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.