Според предложенията ще се забранят абортите на неизлечимо болни или увредени плодове

Хиляди хора се включиха в протести на жени във Варшава и в други полски градове, изразяващи тяхното противопоставяне срещу ново предложение за затягане на полския закон за абортите, информира "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Във Варшава протестиращите държаха плакати с надписи "Свободен избор" и "Жената е човешко същество" и скандираха в подкрепа на свободата на свободно възпроизвеждане. 

Полша има един от най-строгите закони за аборта в Европа, който е позволен само ако животът на жената е в опасност, бременността е резултат на изнасилване или плодът е повреден.

В ЗАЩИТА НА АБОРТИТЕ: Нова вълна от протести заля Полша (ВИДЕО+СНИМКИ)

Опит да се забранят всички аборти през 2016 г. разпали масови протести по цялата страна на жени, облечени в черно, които принудиха правителството да изостави плана.

Предложеното законодателство ще продължи да разрешава аборти в случаи, в които животът на майката е в опасност или бременността е резултат от престъпление, но ще забрани абортите на неизлечимо болни или увредени плодове и на тези със Синдрома на Даун.

Ирландия ще проведе референдум за отпадането на забраната за аборти

Във Варшава протестиращи се събраха пред седалището на влиятелните римокатолически епископи, които призовават за допълнително затягане на един от най-строгите закони срещу абортите в Европа. След това тръгнаха към парламента, а по-късно се придвижиха към централата на управляващата дясна партия, където се намира офисът на партийния лидер Ярослав Качински.

Протест с участието на стотици хора във Вроцлав включваше знак, който казва "Няма да раждам мъртво дете."

Европейският комисар по правата на човека Нилс Муйжниекс и експерти на ООН призовават парламента да не приема закона. Предложението беше направено от гражданска организация и сега се разглежда в комисиите на парламента. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.