Това обяви новото й правителство след първото си заседание в Мюнхен

Южната германска провинция Бавария иска да създаде своя собствена гранична полиция и бюро за кандидатите за убежище, обяви днес новото й правителство след първото си заседание в Мюнхен, предаде ДПА. 

Гърция затегна контрола на влизащи от България и Македония автомобили

Баварският премиер Маркус Зьодер каза, че в граничната полиция ще има около 1000 души персонал и те дори ще могат да извършват независими гранични проверки. Създаването на такъв орган обаче изисква одобрение от федералните власти в Берлин. 

Понастоящем за контрола на границата отговаря германската федерална полиция, която е подпомагана от полицаи на провинцията. 

Оградата срещу мигрантите: Сигурна ли е границата ни с Турция?

Предвижданото бюро за кандидатите за убежище също ще има 1000 служители, но няма да има пълномощия да решава въпроси за предоставяне на убежище - това ще остане прерогатив на федерално равнище. Вместо това то ще се занимава с ускоряване на процедурите за депортиране на онези, чиито молби за убежище са отхвърлени. 

ДПА припомня, че доскорошният баварски премиер Хорст Зеехофер сега е вътрешен министър във федералното коалиционно правителство на Ангела Меркел. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.