Той може да получи наказание от 3 до 10 години затвор

Софийската прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. Обвиненията срещу него са за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление

Румен Овчаров е обвинен за това, че в периода от юни 2006 до юли 2007 г. като министър не е упражнил достатъчно контрол и ощетил "Мини Бобов дол" ЕАД с близо 9 милиона лева.

Разследването е установило, че въпреки служебните си задължения, Овчаров не е контролирал работата на изпълнителния директор, който от своя страна не е извършил действия за подобряване на финансовото състояние на предприятието.

Румен Овчаров отново в следствието

Второто обвинение срещу Овчаров е, че между май 2006 г. и февруари 2007 г. превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, като е дал разрешение на изпълнителния директор на „Мини Бобов дол” да сключи договор за наем и добиване на въглища с частното търговско дружество „Ораново” ЕООД, което така е получило правото да добива въглища, изключителна държавна собственост.

Прокуратурата повдигна две обвинения срещу Румен Овчаров

Според закона такъв добив може да се осъществява от лице, което е получило разрешение с решение на Министерския съвет.

Овчаров е с мярка подписка.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от три до десет години затвор, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.