Вероятността това да се случи е 0,01%, твърди Красимир Каракачанов

Армията ни е в готовност да реагира, ако части от китайската космическа станция „Тянгун-1” паднат в България. Химически войски са готови да обезвредят евентуалните отломки, увери военният министър.

Китайският космически кораб пада на Земята до дни

През последните дни светът следи внимателно космическата станция, която се очаква да се взриви. 8 тона желязо и резервоари с токсично гориво. „Тянгун” се носи към Земята със скорост 27 000 километра в час. След като навлезе в земната атмосфера, „Тянгун” ще започне да се разпада. Първи от станцията ще се откъснат соларни панели. Голяма част от „Тянгун” ще изгори, падайки към Земята.

„Тянгун-1” в момента е на височина 160 километра. Вероятността да падне над България е малка, но я има. Засега е ясно, че евентуалният сблъсък ще е на 1 април по обяд. Възможната грешка в тези прогнози е 14 часа.

Кога се очаква сблъсъкът между китайската космическа станция и Земята?

А гледайки картата, можем да кажем единствено, че това ще се случи около 42-рия паралел. Обширна зона в Северното и Южното полукълбо, в която влиза и нашата страна.

Алексей Стоев и колегите му са сред малкото експерти у нас, които следят движението на „Тянгун-1”. Той обяснява как триенето в атмосферата ще изпепели по-голямата част от станцията.

Има ли опасност, ако космическа станция падне в България? (ВИДЕО)

„Постепенно високата температурата ще изгори обшивката, елементите. Ще останат само големите тела, които ще продължат да падат по неконтролируеми параболи”, обясни Алексей Стоев.

Зоната на потенциалния сблъсък е доста голяма.

Космическата станция “Тянгун 1” може да падне в България (ВИДЕО)

„По всяка вероятност това ще може да се определи последните няколко часа преди станцията да влезе в стръмно пропадане в атмосферата”, смята експертът.

Отломките, които евентуално ще ударят Земята ще са до 300 килограма.

„Тези отломки няма да са радиоактивни или отровни. Всичко това - горива, отрови ще изгори при падането”, смята Стоев.

Въпреки това военният министър предупреди останките да не се пипат.

„Ако това се случи на територията на България, никакви отломки не трябва да се пипат. Това е работа на химическите модули, които ще ги обработят”, заяви министър Каракачанов.

ВСИЧКО ЗА КИТАЙСКАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ "ТЯНГУН-1" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.