По последни данни падането на космическата станция ще стане между 1-ви и 2-ри април

Поглед към 8-тонната китайска космическа станция "Тиангун-1". Всъщност „Тянгун 1” е летящата лаборатория, която през последните 2 години се рееше безпризорна в Космоса.

Очаква се отломки от нея през следващите часове да паднат на Земята, може би тази вечер. Има предположения и че части от станцията  може да паднат и на територията на България. Според специалистите, те няма да бъдат токсични. Още в петък министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че са готови да реагират при нужда. Той изчисли вероятността отломки да паднат у нас на 0,01%. 

В момента Тянгун е на около 140 километра височина. Все още се движи с много висока скорост.  Именно скоростта е причината такъв един обект да не може да се прихване от военната техника при падането например.

ПАДАНЕТО НА "ТЯНГУН 1": Броени часове до влизането на станцията в атмосферата

„Проблемът при изчисляване на падането на космически тела е в това, че при слизането на ниска орбита при взаимодействието с високите слоеве на атмосферата, които са достатъчно плътни, за да взаимодействат с нея, я правят като движение доста непредсказуема. Падането ще стане между 1-ви и 2-ри април, някъде около полунощ българско време. Това обаче не е окончателно. Не е възможно да се прихване такъв обект. Той се движи с около 8 км/сек. Няма съвременен изтребител, който да може да въздейства на такъв обект”, обясни за „Събуди се” Алексей Стоев от Института за космически изследвания, филиал Стара Загора. 

Остава хипотетичната възможност останки от “Тянгун-1” все пак да достигнат до Земята. Специалистите вече предупредиха, че ако това се случи, не е препоръчително те да се докосват преди оглед от хората, на които това им е работата. Шансовете човек да бъде ударен от космическа отломка са едно на 300 трилиона. Изчисленията са на учените от “Аероспейс”, които следят падането на станцията. 

Всичко по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КИТАЙСКАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ "ТЯНГУН-1" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.