Смятат, че е натопена, защото е настъпила интересите на сериозни инвеститори

Накърнени бизнес интереси на големи инвеститори били причината за задържането на Десислава Иванчева. Позицията е на сдружението "За зелен Младост", което я подкрепя.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сценарий, постановка, капан – така поддръжниците на кметицата нарекоха случилото се. Според тях някой иска да й затвори устата.

Подготвят подписка в защита на Десислава Иванчева и са убедени, че историята е „скалъпена”, а парите - подхвърлени. Поводът бил промяната на Закона за устройство и застрояване на София, който позволявал градинки да се превърнат в блокове. Затова Иванчева била неудобна и съответно - набедена.

Адвокатът на зам.-кметицата на "Младост": Арестът беше унизителен

Поддръжниците на Десислава Иванчева излязоха на протест пред общината и Съдебната палата. Според тях повод за екшън задържането й била планирана  пресконференция – отново срещу презастрояването. А темата, която определени групи не искали да се чува - позицията на Иванчева, че държавата разрешава със закон зелени терени да се превръщат в строителни.

„Госпожа Иванчева настъпи интересите на няколко големи инвеститори, става въпрос за десетки и стотици милиони”, заяви Петър Кърджилов от отдел „Връзки с обществеността” в район „Младост”.

Вижте снимки от ареста на кметицата на "Младост"

Иванчева смятала, че чл. 28 от Закона за устройство и застрояване на София, приет преди дни от депутатите, отварял врати инвеститорите да строят в градинките.

„Този параграф 28 позволява собствениците на парцели сами да определят как и какво да строят без зелени площи. Точно затова се създаде закон „Заобиколи Иванчева”, коментира Мирослав Христов от сдружение „За зелен Младост”.

Комитетът, издигнал кметицата на "Младост", оттегли подкрепата си

Кметът и главният архитект на София отвърнаха на нападките. Законът бил в защита на зелените площи.

„Дали е „Младост, дали „Обеля”, „Овча купел”, междублоковите пространства попадат в терени за широко обществено ползване. Много е опасно да се спекулира със страховете на хората, че тези терени могат да бъдат застроени. Категорично и ясно повтарям думите на кмета – тези терени не могат да бъдат застроявани, защото те попадат под защита на член 11, в който тези терени не могат да бъдат преотреждани за нищо друго, освен за озеленяване”, обясни главният архитект Здравко Здравков.

В същото време общински съветници от ГЕРБ излязоха с официална позиция, в която се твърди, че противодействието на корупцията може да се случи именно с активност от страна на гражданите и проява на нетърпимост. Също така общинските съветници от ГЕРБ поискаха партиите, които досега са подкрепяли Десислава Иванчева, да поемат отговорност.

Лидерът на „Нормална държава” Георги Кадиев няколко пъти вече подчерта, че е оттеглил доверието си към нея още преди месеци.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.