Сега е моментът за по-амбициозни цели, заяви еврокомисарят по климат и енергетика

"Българското председателство работи по 3 важни теми, свързани с визията на ЕК за чиста енергия. Сред тях са енергийната ефективност и промените в директивата за възобновяемите енергийни източници". Това отбеляза на пресконференция в София еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете след проведения неформален съвет на министрите на енергетиката от ЕС, предаде БГНЕС.

„През последните години разходите за ВЕИ спаднаха рязко, след като се понижи цената на разходите за акумулатори. Сега е моментът да работим за по-амбициозни цели с оглед на цялостната политика за чиста енергия”, смята еврокомисарят.

Започна проектът за повишаване на енергийната ефективност

Според Канете българското председателство има нелеката задача да намери компромис между позициите на Европейската комисия и парламента.

„Това ще изисква много работа, но съм убеден, че ще постигнем целите по време на председателството”.

Еврокомисарят отбеляза, че са обсъдили ролята на бъдещата европейска агенция, която ще обединява всички енергийни регулатори в ЕС. Нейното създаване беше една от темите на днешния неформален съвет на министрите. Канете смята, че ако се постигне съгласие по обсъжданите в София теми, „ще бъде невероятен успех на председателството”.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.