"Изключително важна е европейската перспектива за страните от Западните Балкани", коментира тя

„Вчера на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) премиерът призова да се опитаме да успокоим малко ситуацията. Но е очевидно, че имаме много различни позиции по някои от въпросите”, заяви в студиото на „Здравей, България” Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи. Тя определи като "притеснителни" някои от текстовете, които били разпространени от президентството след срещата. 

КСНС започнал със скандал, завърши с обща декларация

КСНС се проведе в четвъртък. Според президента Румен Радев националната сигурност е изложена на риск от неразрешени кризи, процеси на дестабилизация в Черноморския регион и Източното Средиземноморие, нарастващата геополитическа конкуренция в района на Западните Балкани, международния тероризъм, миграционния натиск, конфликтите в Близкия изток и Азия. Лидерът на мнозинството в парламента Цветан Цветанов атакува президента с обвинения в антинатовски и антиевропейски настроения. Председателят на БСП Корнелия Нинова отрече да е имало такова нещо. На свой ред държавният глава нарече твърденията на Цветанов "манипулативни" на страницата си във Facebook и публикува първоначалния текст на обсъждания документ.

Радев след КСНС: Националната сигурност е изправена пред нови предизвикателства (ВИДЕО)

„Обединихме се около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на процесите на модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка. Изграждането на способности означава ясна и дългосрочна политика по отношение на хората в отбраната“, заяви още президентът.

Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г

„Такива позиции, каквито са тотално различни от общата позиция за Сирия и Украйна, ние никога не бихме подкрепили в този вид документ”, добави вицепремиерът Екатерина Захариева в студиото на „Здравей, България”.

Тя обясни, че е изключително важно за целия ЕС европейската перспектива за страните от Западните Балкани.

Марешки: Заседанието на КСНС приключи, има консенсус

„Никой няма как да стане член на ЕС, без да изпълни всички критерии. Това обаче не означава, че ние не трябва да сме фокусирани върху целия този процес”, каза още вицепремиерът.

КСНС: Лидерите обсъждат заплахите пред сигурността на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Относно задържането на кмета на район „Младост” Десислава Иванчева, Захариева коментира: „Нещата не са черно-бели. Не е тайна за никого, че тази община определено не вървеше добре”.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.