Министърът на образованието и науката е на посещение в Разград

Близо 25 милиона лева са заложени в средносрочната бюджетна прогноза за финансиране на извънкласни дейности в училищата след приключването на проекта "Твоят час" по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това е съобщил министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Разград, предаде БТА.

Министърът е разгледал Ученическата спортна школа в града, запознал се с дейностите на Центъра за работа с деца и Центъра за подкрепа на личностно развитие.

Отпускат повече пари за училищата в отдалечените райони

Чрез дейностите по интереси ние можем да насърчаваме спорта, различни дейности в областта на техниката, на моделирането, е казал Вълчев. 

Министърът е посетил Панорамата на средното образование и е разгледал щандовете на 14 професионални и профилирани училища. Той е правил химични опити с учениците от ПГХТБТ "Мария Кюри", присъствал е и на демонстрации с роботи на възпитаници на НПТГ "Шандор Петьофи". 

Вълчев е посетил техническата гимназия и е изразил надежда в нея успешно да се реализира проект, с който да се модернизира материалната база.

"Радвам се, че "Шандор Петьофи" е национална гимназия, припозната като национална от учениците и техните родители далеч извън границите на областта", е казал министърът. Вълчев е изразил удовлетворение, че и в профилираната, и в техническата гимназия в града се разкриват специалности, свързани с компютърно моделиране.

Комунизмът влиза в учебната програма

Министърът е коментирал, че европейската конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС "Обучение за създаване: от дигитални ползватели към дигитални създатели" в София е посветена на необходимостта от развиване на дигиталните умения заедно с креативността.

"Това са най-важните умения на 21 век. Трябват ни дигитални създатели, не само ползватели. В бъдеще ще има повече инвестиции в местата, където има хора с компютърни умения, умения за моделиране. Затова от трети клас ще бъде въведен предметът "Компютърно моделиране"", е казал министърът.

В Разград министър Вълчев е посетил детска градина "Васил Левски" и е проведе работна среща с директори, учители, представители на местната власт и синдикалисти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.