Кризата с учителите в тях се задълбочава

До 10 години учители в отдалечените райони на страната няма да има. Заради кризата държавата ще даде допълнителни пари. С тях ще се финансират училищата, които са далеч от големите градове.

За кризата с учителите не говорим за първи път, но проблемът се задълбочава. Именно затова с допълнителните 90 милиона лева ще се търси спасение за малките и отдалечени учебни заведения. 55 милиона от тях ще са за заплати на преподавателите, а 35 милиона за работа с уязвимите групи.

Да влезе в час след 26 години пред черната дъска за Валентина Цонева продължава да е удоволствие. Дори разстоянието не я отказало от професията й. Напротив – години наред тя изминава десетки километри, за да преподава в село Драганово.

Но учители, готови да пътуват километри, има все по-малко. 

„Ако днес все още в отдалечени общини и райони има резерв от учители, то след 10 години, когато най-голямата възрастова група ще влезе в пенсионна възраст, тогава този резерв ще бъде изчерпан”, обясни ресорният министър Красимир Вълчев.

Комунизмът влиза в учебната програма

Спасението е в младите учители. Те обаче рядко стигат до класната стая в селското училище.

„Колкото по-малка и по-отдалечена е една общината, толкова по-ниска е склонността на младите хора да работят и преподават там”, обясни още Вълчев.

Затова допълнителни средства ще са дават, ако училището се намира далече от град с над 100 000 жители и от общинския център. Ще се дават пари  за транспорт за всички учители, които пътуват от едно населено място в друго, а не само в отдалечените. Като Валентина, която след часовете отново пътува десетки километри до дома.

Повече пари ще има в зависимост от броя на децата и паралелките. Експертите ще направят и едно изключение за училищата, в които има много деца от уязвимите групи.

„Ще могат да формират маломерни паралелки, за да могат да работят по-ефективно с тези деца. Така например, ако първокласниците са 24, те ще могат да формират две паралелки или в една паралелка с две групи”, обясни министърът.  

Това правило ще важи и за професионалните гимназии. И там кризата продължава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.