Актрисата разказва за участието си в хитовия сериал "Откраднат живот" пред в. 24 часа

София Кузева е родена в Смолян, завършва ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев и проф. Снежина Танковска. Още по време на следването си се снима във филма на Иван Андонов "Вчера". Ролята на Дана я прави много известна и обичана от зрителите. След дипломирането си през 1989 г. е назначена в трупата на Театър "София". Снима се във филмите "Ако можеш, забрави", "Очите плачат различно", "Разводи, разводи", "Немирната птица любов" и др. От 1993 г. е омъжена за актьора Панчо Чернев, сега директор на Българския културен институт в Берлин. Отскоро има и роля в новия сезон на хитовия медицински сериал "Откраднат живот: Критична точка". 

- В България си, за да се снимаш в сериала "Откраднат живот", нали така?

- Да. Факт, който вече мога да споделя, защото в началото нямах право да разказвам и когато ме питаха какво снимам, отговарях - един сериал. Участвам в неговия пети сезон, който е със заглавие "Критична точка". Действието с моята героиня се развива основно в болницата "Св. Кирил", както вече зрителите са видели и разбрали. Аз съм отдавнашна позната на доц. Захариев, когото на шега наричам академик Захариев. В ролята е Емил Марков, с когото бяхме в съседни класове във ВИТИЗ, и наистина съм му отдавнашна позната. (Смее се.)

- Какво правиш в болницата?

- Появявам се като стар приятел. Майка съм на млада анестезиоложка, която доцентът познава като дете, но не я е виждал от много години. И аз предлагам тя да постъпи на работа в клиниката... И всичко е много "критично". (Смее се.)

- В ролята на твоята дъщеря е младата Теодора Кулева? Как се запознахте?

- Много интересно се запознахме двете с Теодора. Когато приех ролята за сериала "Откраднат живот", от продукцията разбрах, че моя дъщеря ще е младата актриса Теодора Кулева - внучка на Тодор Колев и дъщеря на Албена Колева и Венцислав Кулев.

Сравнително бързо взех решение за този ангажимент и след два дена долетях от Берлин, за да снимам. Не познавах Теодора, а и не бях погледнала в интернет за нея. Та, седя си аз готова за работа, облечена и гримирана на първия ми снимачен ден в помещението за чакащи актьори с едно момиче (буквално момиче). В един момент то започна разговор с някого и като завърши, аз ѝ казах: "Вече знам коя си и коя роля снимаш! ". Нейният глас и начин на говорене поразително ми напомни за Албена Колева, майка ѝ, с която сме от един випуск във ВИТИЗ. Тя беше студентка в класа на Азарян, а аз на Халачев - випуск '89.

По темата

- Разкажи нещо за партньорството ви в "Откраднат живот" с Теодора Кулева. 

- Теодора е сладка! Хем нежно, хем борбено момиче. Харесвам я! Снимахме една тежка сцена - драматургически тежка. Така бяхме разположени, че не се гледахме двете, но като че ли бяхме едно, майка и дъщеря. Получи се много истински момент. Двете реално се познаваме от 10-и март, а като че ли си се знаем от години.

- Впрочем ти лесно ли се съгласи да участваш в този сериал, или не съвсем?

- Да си призная, бях поканена, както ми казаха от продукцията, за една хубава роля, но имаше написани само три сцени за моята героиня. Щеше ми се образът да е по-задълбочен, да има какво да се играе. Дълго умувах и накрая се доверих - сценаристите написаха още неща, получи се наистина интересна роля.

Трябва непременно да ти разкажа една забавна история. Имах да оправям документи за семейната ни здравна застраховка и често бях в НАП и НЗОК. При поредното ми посещение при четири съвестни дами - администраторки - бях попитана: "Вие не сте ли актриса?". Аз с обичайния си отговор: "Да, Дана от филма "Вчера", но след 30 години", ги хвърлих в страхотна еуфория. Едната си спомни ролята ми в "Къде е Маги?" и за секунди си станахме близки. Даже си направихме селфи. Но когато споменах, че съм в София, за да снимам за "Откраднат живот", те изпаднаха в тотално умиление. Фенове са на сериала. Ако се наложело да пропуснат някой епизод, си наваксвали и го гледали още същата вечер на запис. Така се почувствах истински поласкана - част съм от нещо много обичано от българина.

- Какво е мнението ти за младите актьори?

- Аз дойдох леко притеснена, защото познавах много малко хора от екипа -тук-там някой актьор, оператор или режисьор, с които сме били заедно във ВИТИЗ или сме снимали в сериали заедно. И много непознати. Но вече имам нови приятели - млади творци. Когато моето поколение беше на 20 или дори на 30 години, извървявахме много по-дълъг път, за да достигнем до истинските успехи в работата. Сегашните млади хора бързо се ориентират в обстановката и създават близост, а не дистанция. Докато ние сякаш бяхме поколения на дистанциите - не беше някак модерно да си открит по наше време, винаги имаше един филтър на загадъчност...

Какво още разказва София Кузева, може да прочетете във. в. 24 часа. 

Не пропускайте и премиерния епизод на "Откраднат живот: Критична точка" утре вечер от 20.00 ч. по NOVA.

Актуални новини за сериала ще откриете на уебсайта на сериала на NOVA и на официалната страница на "Откраднат живот" във Facebook, а всички епизоди можете да гледате отново в NOVA PLAY.