Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи прие с голямо мнозинство Годишния доклад за Шенген

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент прие вчера с голямо мнозинство Годишния доклад за функционирането на Шенгенското пространство.

Окончателният доклад включва изменения, внесени от българските евродепутати Филиз Хюсменова (ДПС-АЛДЕ), Емил Радев (ГЕРБ-ЕНП) и Сергей Станишев (БСП-С&Д), призоваващи за незабавното присъединяване на България и Румъния към Шенген, съобщи пресцентърът на ПП ГЕРБ.

В доклада се подчертава, че прилагането на Шенгенското законодателство във всички държави-членки, които са изпълнили техническите критерии за присъединяване, води до по-силна и координирана правна рамка.

Освен това се припомня, че готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенген, е заявявана многократно от Европейската комисия, включително от председателя Жан Клод Юнкер в речта му "За състоянието на Съюза" от 2017г., в резолюция на Европейския парламент от 2011 г., както и в редица заключения на Съвета. Затова парламентарната комисия настоява Съветът да вземе положително решение за присъединяване на България и Румъния към Шенген колкото може по-скоро.

Филиз Хюсменова, зам.-председател на групата на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент и ръководител на българската делегация към АЛДЕ, приветства приетия доклад. "За пореден път Европейският парламент ясно заяви своята подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това ще допринесе не само за приемането най-накрая на двете страни като равноправни членки на ЕС, но и ще гарантира европейската сигурност и сигурността на европейските външни граници.", заяви тя.

Емил Радев от групата на Европейската народна партия също подчерта значението на този доклад. "От седем години Европейската комисия и Европейският парламент постоянно подкрепят България и Румъния за Шенген. Изпълнението на единствените изисквани критерии за присъединяване - нещо, което направихме още преди седем години, следва да е единственото условие за разширяване, и е недопустимо тяхното променяне за нас само заради вътрешнополитически причини. Правилата трябва да са еднакви за всички!", коментира евродепутатът. 
 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес