Ще се отрази ли това на цените в магазините?

България сменя лева с еврото. До една година страната ще влезе в чакалнята на еврозоната, с което започва процесът по смяна на валутата.

Страната ни е задължена да въведе еврото, но точен срок за това няма. То е официална валута само в 19 от държавите. Великобритания и Дания, например, са отказали, а седем държави-членки все още се чудят кога и как да го направят.

Ще се вдигнат ли цените, ако въведем еврото?

Сега България се откроява като лидер - амбицията на правителството е голяма, а надеждата е най-късно до една година да влезем в чакалнята. За целта всички трябва да ни кажат „да”.

Започват "тихите преговори" – месеци, през които страната ни ще бъде гледана под лупа. Целта е левчето да се превърне в евро. Първата стъпка е именно влизането в така наречената чакалня. За целта имало политическа воля, дори от опозицията.

Борисов: България не е риск за Еврозоната и заслужава да бъде в „чакалнята“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Споделяме мнението, че е настъпил моментът България да прави конкретните крачки към бъдещото членство в еврозоната. Мисля, че има отворен прозорец, който не бива да изпускаме", коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев.

„Няма никаква причина да получим отказ - би било лицемерно, би било извън правилата и би било знак за различно отношение”, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

„Алфа Рисърч”: Повечето българи не подкрепят влизане в Еврозоната

Правителството е категорично - не сме опасни за еврозоната, а еврото не е опасно за нас. Хората в по-малките градове обаче са объркани. Те са на мнение, че стоките в магазините ще поскъпнат.

„Първият мит, който трябва да отпадне – от минимални закръгления подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери”, успокои финансовият министър.

Горанов: Приемането на еврото е единственият вариант за България

Кабинетът „Борисов” е получил уверение и от вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансите, че до месец България ще направи първата стъпка - получаване на така наречената "пътна карта”. На практика тя трябва да разпише всичко.

В чакалнята трябва да останем поне две години и да покажем финансова дисциплина.

„Подкрепата за еврото достига най-високите си нива. Трима от всеки четирима европейци подкрепят единната валута”, заяви евродепутатът от ЕНП Ева Майдел.

Според президента Румен Радев България трябва да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към еврозоната. На практика левчето може да бъде сменено с евро най-рано през 2022 година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си