САЩ искат страните-членки да отделят повече средства за отбрана, заради новите заплахи

Русия, Сирия и Западните Балкани във фокуса на срещата на външните министри от НАТО. Тя е последната в досегашната щаб-квартира, преди организацията да се премести в нова сграда.

България подкрепя преговорите за членство в НАТО на Босна, Македония и Грузия

След повече от половин век тук, в историческата щаб-квартира  на НАТО, Алиансът се мести в модерна еко-сграда. А последната среща тук беше първата изява на назначения преди по-малко от 24 часа нов американски държавен секретар Майк Помпео.

Борисов: Български специалисти да модернизират военната ни техника (ВИДЕО+СНИМКИ)

След отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, отношенията Русия - НАТО отбелязаха най-критичната си точка от Студената война насам. Алиансът изгони руски дипломати, но точно затова е необходимо да се търси диалог с Москва, смята Генералният секретар на Организацията.

Ще превъоръжават Бундесвера за половин милиард евро

„Продължаваме да наблюдаваме опити за дестабилизация, кибератаки, опити за подриване на нашите институции, дезинформация и пропаганда. Дори използване на химическо оръжие в Солзбъри. В същото време обаче сме решени да продължим диалога с Русия”, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

Радев: Модернизацията на БА е задължително условие за утвърждаването ни в НАТО (СНИМКИ)

НАТО  ще се опита да възстанови диалога с Русия преди срещата на върха през юли, за която в Брюксел ще дойдат Доналд Тръмп, а България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Германската армия - без пари, оборудване и подготовка

„Трябва да останем обединени и единни въпреки, че понякога има различия между съюзниците За момента няма причина да се промени подхода. От една страна да запазим  способности за устойчивост на отбраната,  А от друга да продължим диалога с Русия”, каза Екатерина Захариева.

Полша: Германия е "гратисчия" в НАТО, заплашва единството

Съединените щати настояват съюзниците да увеличат разходите за отбрана и модернизация, тъй като новите заплахи пред света налагат високоразвити технологии. Външните министри обсъдиха и разширяването на НАТО към Босна и Херцеговина, Македония и Грузия,. България подкрепя и трите страни. Скопие ще получи покана за участие на юлската среща на върха, ако дотогава спорът за името с Гърция бъде решен.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.