Каква е причината?

Израел и Кипър отиват на международен арбитраж, за да решат спор за разпределянето на природен газ в съвместно офшорно находище, според информацията, разпространена от медиите, пише гръцкият новинарски портал "The Greek Reporter", цитиран от Агенция "Фокус".

Израелският сайт за бизнес новини "Глоубс" заяви, че двете страни не могат да се разберат как да продължат с разработването на газовото находище "Афродита", разположено на границата на съответните им икономически зони. Израелците оценяват количеството газ от своята страна на 7-10 милиарда кубически метра, докато газът в кипърската част на резервоара, собственост на "Delek Group", контролиран от "Yitzhak Tshuva", се оценява на 100 милиарда кубически метра. Тъй като газът от израелската страна е част от един геоложки резервоар, добивът му зависи от споразуменията между двете страни.

Израел и Кипър подписаха споразумение за делинеация през 2010 г., но досега не са се договорили как да се разработят газови резервоари, пресичащи двете икономически зони.

"Държавата не се е отказала от находището и няма да се откаже от своя дял, дори и тази част да е сравнително малка. Държавата няма да се откаже от своя дял нито от природния газ, нито от приходите от находището Афродита и също така не може да направи това в името на фирмите, които го държат", заяви за „Глобус“ министърът на националната инфраструктура, енергетиката и водните ресурси Ювал Стайниц.

При отсъствието на споразумение за разпределение, Израел отказва да позволи на Кипър да развие Афродита, защото изпомпването на газ от него също ще доведе до изпомпване на газ от израелската част. 

Откриха най-голямото газово находище в Средиземно море

"Има преговори, които за съжаление продължават години наред, но наскоро постигнахме съгласие с кипърците, което изглежда разумно за нас. Въз основа на цифрите, предоставени от двете страни, международният арбитър ще определи какъв процент ще получат Израел и Кипър. Преди всичко, обаче, ще позволим на компаниите от двете страни да проведат дискусии в опит да постигнат разбирателство. Ако това не стане, в рамките на няколко месеца ще има арбитраж", каза още Стайниц.

"Претенцията, която е стара, е неоснователна, тъй като те официално признават, че количеството, открито в „Ишай“ (израелската част на кладенеца), е незначително и не може да бъде възстановено", заяви източникът пред Кипърската информационна агенция.

Собствениците на „Ишай“ бяха помолили правителството на Израел да предприеме стъпки за запазване на правата на страната в Афродита. Председателят на "Израелска възможност", един от партньорите в „Ишай“, заяви, че разрешавание на реализация на сделката без да се вземат предвид интересите й, би било опасен прецедент, който би могъл да засегне други находища в региона. Въпросът излезе на преден план след официални изявления, че Кипър и Египет са близо до споразумение за износ на кипърски газ в съседната държава. Министърът на енергетиката Георгиос Лакотрипис потвърди доклада в сряда.

"Наскоро се съгласихме, че първо ще поискаме от компаниите да се опитат да постигнат съгласие между тях и ако това не е възможно, тогава ще разгледаме възможността да се започне арбитраж", уточни министърът на енергетиката Георгиос Лакотрипис. Той заяви, че усилията за постигане на споразумение за съвместно използване на резервите продължават от доста време на политическо равнище и че това е едно от най-сериозните различия между двете страни. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.