Това се случва за пръв път от 70 години

Шведската академия обяви, че за първи път от 70 години ще бъде отложена тазгодишната Нобелова награда за литература, вследствие на обвиненията в сексуално насилие.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

"Шведската академия възнамерява да обяви Нобеловата награда за литература за 2018 г. през следващата - 2019 г., успоредно с назоваването на следващия лауреат“, съобщиха официално от Академията.

ЗАРАДИ СЕКС СКАНДАЛ: Шведският крал промени устава на академията за Нобеловите награди

През последните седмици шестима членове на шведската академия, една от най-уважаваните културни организации в Швеция, се оттеглиха, включително оглавяващата институцията Сара Даниус. Десетимата останали активни членове на групата се срещнаха и взеха решение за съдбата на тазгодишната литературна награда.

Номинираха Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир

Кризата дойде от френския фотограф Жан-Клод Арно, съпруг на поетесата Катарина Фростенсон, която е един от оттеглилите се членове на академията. Арно, водеща фигура в Швеция, е изправен пред множество обвинения в сексуално насилие и тормоз, обявени за първи път от шведския вестник "Dagens Nyheter " в края на миналата година. 18 жени обвиниха Арно за редица сексуални нарушения между 1996 г. и 2017 г.

Носителката на Нобеловата награда за мир се връща в родния Пакистан

Академията също е под обстрел за нарушаване на собствените си правила за конфликт на интереси чрез предоставяне на финансиране на форума „Kulturplats“, културен център, управляван от Арно и Фростенсон. Ида Остенсон, основател и президент на Шведската фондация за равноправие "Make Equal", вярва, че „академията се нуждае от фундаментални структурни промени, ако иска да продължи успешно своята работа”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.