Експортът за Алжир, Катар, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства е нараснал почти двойно

По време на третия мандат на Ангела Меркел на поста канцлер на ФРГ (2013-2017 г.) германският оръжеен експорт е нараснал значително в сравнение с предходните четири години. Това се казва в отговор на Министерството на икономиката в Берлин на запитване от фракцията на партията „Левица“, предава "Deutsche Welle", цитирана от Агенция "Фокус".

Германският оръжеен износ за Турция не спира

Общата стойност на военната продукция, изнасяна при предходната голяма коалиция, възлиза на 8,6 млрд. евро. В периода 2009-2013 г. оръжейният експорт от Германия е бил на стойност 6,6 млрд. евро. При това дялът на износа на продукция с военно предназначение за кризисни страни като Алжир, Катар, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства е нараснал почти двойно – от 43,2 на 83,5%.

Най-големият оръжеен концерн в Германия ще произвежда танкове за Турция

Освен това, в разглеждания период се наблюдава и увеличение на броя на издаваните лицензи за износ на оръжие. В тази връзка фракционният лидер на „Левица“ Севим Дагделен обвини голямата коалиция в нарушаване на направените по-рано изявления, подчертавайки, че Съюзът (ХДС/ХСС) и социалдемократите са ги направили доброволно и сами са се ангажирали с тях.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.