Причината - за тях се предполага, че имат връзки с Фетхуллах Гюлен

Главната прокуратура на Истанбул издаде заповед за задържането на 300 военнослужещи в рамките на продължаващото се дело за опита за държавен преврат и дейността на Терористичната фетхуалистка организация /ФЕТО/, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС. 

Сред заподозрените са 21 действащи военнослужещи. Това са хора, които биха могли да бъдат членове на клетки на ФЕТО в армейските структури, смятат от обвинението. Към момента са задържани 150 души. Обиските се провеждат от служителите на антитерористичния департамент на Управлението за сигурност на Истанбул. 

Ердоган намекна за нови арести на гюленисти в Косово

Подобна вълна от арести бяха извършени вчера по заповед на Главната прокуратура на Измир. Заповеди бяха издадени за 91 действащи офицери и за петима цивилни „имами“ на ФЕТО, които са се занимавали с координацията на дейността на тази организация. 

На 15 юли 2016 г. група офицери и войници от турската армия предприеха опит за държавен преврат. Сблъсъците се разгърнаха основно в Истанбул и Анкара. Загинаха 250 души, над 2000 бяха ранени. 

Турция издаде заповед за арест на Гюлен заради убийството на руския посланик Карлов

За подготовката на преврата турският президент Реджеп Ердоган обвини своя бивш съратник ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. След метежа в Турция са арестувани над 50 хиляди души, уволнени или отстранени от работа са около 140 хиляди държавни служители. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.