Двамата са обсъдили и търговските въпроси

Френският президент Еманюел Макрон изрази пред американския си колега Доналд Тръмп голямото си безпокойство за регионалната стабилност в Близкия изток. Двамата лидери проведоха телефонен разговор, съобщи френското президентство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран в София

Макрон е казал на своя приятел и съюзник Тръмп, че е много обезпокоен от напреженията в Близкия изток след решението му да изтегли САЩ от иранската ядрена сделка, отбелязва Асошиейтед прес.

Двамата лидери са обсъдили и търговски въпроси в момент, в който европейските правителства полагат усилия да спасят търговията в размер на милиарди долари с Иран, която бе подновена благодарение на иранската ядрена сделка от 2015 г., допълва Франс прес.
Франция и останалите страни от ЕС призовават освен това Вашингтон да ги освободи от митата за стомана и алуминий.

Официално: САЩ излязоха от споразумението с Иран (ВИДЕО)

По повод изтеглянето на САЩ от иранската ядрена сделка се очертават трудни преговори между европейците и САЩ, заплашващи да санкционират всички компании, търгуващи с Иран, в това число и чуждите. Европейците протестираха срещу тези американски заплахи за извънтериториални санкции. Френският президент заяви, че европейците не могат да допуснат някой да решава вместо тях. 

Техеран уверява, че ще спази задълженията си по ядрената сделка, ако европейските компании продължават обмена си с Иран.Иранският външен министър започна голяма обиколка в страните, подписали ядрената сделка, без САЩ. Мохамад Джавад Зариф ще бъде първо в Пекин и Москва този уикенд, а после отива в Брюксел във вторник за среща с дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини и колегите си от Франция, Великобритания и Германия.

Критични реакции след излизането на САЩ от иранското ядрено споразумение

Държавните и правителствените ръководители на 28-те от ЕС трябва да пояснят намеренията си във връзка със ситуацията с ядрената сделка в сряда вечерта в София в навечерието на среща на върха, посветена на Балканите, отбелязва Франс прес.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.