Пред NOVA говориха майката и сестрата на българския алпинист

Спират търсенето на Боян Петров над втори и трети лагер. Спасителните екипи, които достигнаха връх Шиша Пангма, се връщат надолу. По пътя си те ще продължават издирването на нашия алпинист.

Вчера в района на третия лагер откриха инсулина на Петров, негово енергийно блокче и негови дрехи. Предполага се, че палатката му там е била отнесена от вятъра.

Костас Канидис: Боян Петров не беше тръгнал, за да умира

10 метра – на толкова от връх Шиша Пангма стигнаха спасителите в търсене на Боян Петров, но натрупаният сняг и ледените участъци ги принудиха да спрат до там.

"Командирът на китайската част е професионалист, той когато бяха достигнати 10 метра от върха, той едва ли не искаше да прати групата още един път да се качат до самия връх, защото в неговата глава трябваше всеки сантиметът от върха да бъде проверен, но истината е, че всичко над кемп 2 след толкова дни – само се търси тяло... Добрата новина е, че китайската група слиза успешно. Днес вече времето се влоши сериозно", каза Кирил Петков, приятел на Боян.

ИЗДИРВАНЕТО НА БОЯН ПЕТРОВ: Спасителите го търсят по обратния път надолу

Така на 10 метра от върха шерпите и китайските катерачи поеха по пътя наобратно.

"Последната стъпка от мисията е на връщане да може се проверят няколко точки и, ако нищо не се намери, което е по-голямата вероятност, мисията ще бъде прекратена", заяви Петков.

Със всяка тяхна крачка мислено бяха и най-близките до Боян Петров – майка му и сестра му.

„Няма да се предам, докато не чуя някаква новина”, каза сестра му, Александра Петрова.

„Всеки ден ставам с мисълта, че той ще продължи да живее, че се е скатал в някоя цепчица, сгушил се и мисли за нас, както ние мислим за него”, добави тя.

Алпинист: Боян Петров вероятно е паднал в пукнатина

„Той може би си е направил склон”, казва майката на Боян, Александра Петрова.

Затова дори и спасителната акция да е към края си, и шерпите скоро да стъпят в базовия лагер, двете все още се надяват.

„Шерпите, аз много им вярвам, че познават планината – къде може да има склон да се приюти. Чувството му за съхранение е много голямо. Владее всичките си възможности. Много време измина, това е тъжното”, казва Ангелина Петрова.

Спасител специално за NOVA: Над лагер 2 се търси тяло, не жив човек

„Като заминаваше ми се обади по телефона – „дядо заминавам”, казах му на добър час! Бавно ходиш, бързо стигаш! Защото като ходиш бавно, няма да се изморяваш, това беше”, разказва дядото на Боян, Боян Ничев.

Според опитните катерачи, ако е станала трагедия с Боян, тя е била точно под върха.

„Говорих с един от най-добрите шерпи тук в Непал, той е добър приятел на Боян, неговата лична теория е, че най-вероятно трагедията е станала между кемп 3 и върха, където има дупки, покрити изцяло със сняг, леко отклонение – коства живот”, казва Кирил Петков.

„Може Шиша Пангма да е решила да го задържи, защото е подценил сложността на тоя връх, защото е най-ниският”, казва Александра.

В ТЪРСЕНЕ НА БОЯН ПЕТРОВ: Втора група спасители тръгва към Шиша пангма

„А според мен не, той нищо не подценява, той е методичен, много отговорен, не може да подцени. Както и аз никога нищо не подценявам”, смята майката на Боян.

Дори и шансът съвсем да се е стопил, и Боян да не се върне, остава едно. Алпинисти и експерти по външна политика са категорични, че подобна спасителна акция между Китай и Непал е безпрецедентна.  Случила ли се е веднъж, може да се повтори и да спаси друг живот.

Репортери: Мария Милкова, Благой Бекриев

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.