Какви са надеждите на спасителите?

Търсенето на алпиниста ни Боян Петров по земя продължава и днес. Екипът от шерпи и китайски спасители катерачи на практика стигна на 10 метра от върха на Шиша Пангма, но не успяха да продължат нагоре. Днес те слизат наодолу. По пътя обратно спасителите се надяват да открият и други следи, освен инсулина на алпиниста. Той беше намерен в района на последния, трети лагер преди върха. Предполага се, че палатка му там е била издухана от вятъра. Какви са надеждите на спасителите днес - разкриха Кирил Петков, който е в Катманду и помага на спасителите, и Деян Петков, организатор на експедицията в България.

Спасител специално за NOVA: Над лагер 2 се търси тяло, не жив човек

"Командирът на китайската част е професионалист, той когато бяха достигнати 10 метра от върха, той едва ли не искаше да прати групата още един път да се качат до самия връх, защото в неговата глава трябваше всеки сантиметът от върха да бъде проверен, но истината е, че всичко над кемп 2 след толкова дни – само се търси тяло... Добрата новина е, че китайската група слиза успешно. Днес вече времето се влоши сериозно", каза Кирил Петков.

"Засега се насочваме към търсене между лагер 2 и лагер 3", заяви от своя страна Деян Петков.

Алпинист: Боян Петров вероятно е паднал в пукнатина

"Последната стъпка от мисията е на връщане да може се проверят няколко точки и, ако нищо не се намери, което е по-голямата вероятност, мисията ще бъде прекратена", добави той.

Очаквайте още информация за хода на спасителната акция, както и дали тя ще продължи и утре, в новините в 19:00. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си