Кой ще плати милиардите, които ще потекат към Западните Балкани?

"Западните Балкани са там, където ние бяхме през 90-те години. Те пропуснаха първия си шанс. Когато ние тръгнахме към ЕС с всички подобрения, които направихме, те бяха във война". Това заяви за "Здравей, България" бившият еврокомисар и главен изпълнителен директор на Световната банка. 

 

Московски: Трябват €4,320 млрд. за жп свързаността ни със Западните Балкани

Тя коментира и ангажимента на ЕС да отпусне средства за Западните Балкани, за да ги стимулира да направят реформите, които ще ги отведат в блока: "Тези 10 милиарда, за които говорихме вчера, са от една страна финансиране, което идва от Комисията - около 1 млрд. грантове за подпомагане на развитието на инфраструктурата - физическа и дигитална, но и за изграждане на човешкия капитал в тези страни. Те са и финансиране от Международните банки за развитие. Третото е финансиране от самите страни. Това, което ние, международните финансови организации, ще поемем, в по-голямата си част са заеми при много изгодни условия"

СРЕЩАТА НА ВЪРХА: Европа подаде ръка на Западните Балкани, но не безусловно (ОБЗОРНА)

"Едва ли ние, българите, ще се бъркаме в джобовете за тези пари, за да помагаме. Защото това ще стане за сметка на фондовете. Нашето участие във фондовете е на нетен бенефициент, и то немалко", допълни Георгиева, като поясни, че България получава еквивалент на 4% от брутния си продукт от европейските фондове. Приблизително толкова е и растежът на България.  

СЛЕД СРЕЩАТА В СОФИЯ: Постигнат е компромис за името на Македония

"България има повод да се гордее с успеха, който беше постигнат вчера на тази среща. Между самите страни на Западните Балкани има повече доверие и възможност да решават трудни въпроси. Между ЕС и Западните Балкани също има повече доверие".

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.