Доналд Туск изрази мнение, че Западните Балкани нямат бъдеще извън ЕС

Историческа среща на евролидерите в София. Сближаване на позициите в преговорите за името на Македония.

Премиерите на Гърция и Македония са обсъдили компромисен вариант за името при разговорите си в София.

Карадайъ: ДПС отдавна е за присъединяване на Западните Балкани към ЕС

От Скопие бяха доста по-ангажирани в днешния разговор, докато гърците изразиха скептицизъм за това дали има реално ангажимент за ново име на Македония. Все пак всички казаха, че са съгласни на диалог и го подкрепят.

София помири дългогодишния конфликт между Македония и Гърция, които са много близо до съгласуване на новото име на страната. Развръзката трябва да стане факт на срещата на евролидерите през юни.

Макрон: За да се даде ясна перспектива на региона, трябва ЕС да се реформира

„Разговаряхме по същество и разгледахме няколко варианта. Една от опциите е подходящо решение и за двете страни. Продължаваме с консултациите в страните си, за да видим дали е възможно това решение. Ако е така, вероятно ще имаме решение. Ако не успеем ще продължим с преговорите”, заяви Зоран Заев.

„Вярвам, че сме изминали една голяма част от пътя, но все още имаме проблеми и различия”, каза Алексис Ципрас.

Стремеж има, както от страна на Гърция и Македония, така и от страна на ЕС към Западните Балкани.

Борисов: Единственото спасение за ЕС е да бъдем единни (ВИДЕО)

„Не виждам друго бъдеще за Западните Балкани освен ЕС. Няма алтернатива, няма план „Б”, заяви Доналд Туск.

„Единственото спасение на ЕС е да бъдем единни”, подчерта от своя страна Бойко Борисов. Позицията на България е ясна – шестте държави от Западните Балкани били колкото една голяма държава и основания за страх няма.

„Сиреч, днес всички тези два дена – радости, тъги и усилия, които полагаме е да приемем икономика колкото Словакия, с население по-малко от Румъния. Едва ли плаши ЕС”, каза Борисов.

„Европа е достатъчно голяма и силна, че да ви приеме с всички проблеми. Когато говорим за статистика не е голяма работа. Трябва да ти кажа, Бойко, ако сравним региона с другите в Европа и говорим за проблемите на глава от населението, те не са по-големи, отколкото в Германия и Франция взети заедно”, заяви от своя страна Доналд Туск.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.