Бяха обсъдени и редица въпроси свързани с международната политика и търговията

Исторически пробив в преговорите за името на Македония. Премиерите на Гърция и Македония са обсъдили компромисен вариант за името при разговорите си в София. Междувременно, ЕС потвърди подкрепата си за европейската перспектива на Западните Балкани.

СЛЕД СРЕЩАТА В СОФИЯ: Постигнат е компромис за името на Македония

За първи път от 15 години насам лидерите на общността седнаха на една маса с лидерите на Западните Балкани. Срещата в София се проведе на фона на мащабни протести на превозвачи от цялата страна срещу т.нар. закон „Макрон”. Европейските лидери и по-специално Ангела Меркел и Еманюел Макрон изразиха загриженост за притесненията на българските превозвачи.

Превозвачите протестираха с камиони и автобуси в цялата страна (ВИДЕО+СНИМКИ)

ОТГОВОРЪТ КЪМ ПРЕВОЗВАЧИТЕ: Има готовност за диалог по закона "Макрон"

Недоволството в София не се изчерпи с протеста на превозвачите. Музикантите от 4-те оркестъра на БНР се събраха пред НДК, докато вътре разговаряха европейските лидери. 

НА ПРОТЕСТ ПРЕД НДК: Музикантите от БНР искат по-високи заплати (ВИДЕО)

Срещата в София изпълни заложения дневен ред и дори надмина очакванията на анализатори, защото засегна новини, както за България и Европа, така и международни играчи. Две други теми заплашиха да изместят тази за Западните Балкани на срещата на върха. Те бяха свързани с Доналд Тръмп и неговите външнополитически решения. Колко обтегнати са отношенията между ЕС и САЩ? 

ПОСЛАНИЕ ОТ СОФИЯ: ЕС с твърда позиция пред САЩ

Междувременно, в София се проведе среща и на европейските либерали, на която председателят на ДПС заяви, че партията му отдавна е за присъединяване на Западните Балкани към ЕС.

Карадайъ: ДПС отдавна е за присъединяване на Западните Балкани към ЕС

Европа подава ръка на Западните Балкани, но и размахва пръст. ЕС е съгласен Западните Балкани да се приобщят към континенталния блок, защото там е тяхното място, но това няма да се случи на всяка цена. Няма да се поемат конкретни ангажименти за срок, защото идеята е всичките държави от региона да са готови. Важно е въпросните страни да разрешат конфликтите си.

На срещата на върха имаше и ключови послания от европейските лидери написани на кирилица. Късно снощи, след края на форума всеки от лидерите остави своята следа върху специално изградената маса.

ПОСЛАНИЯ ОТ ЕС: Евролидерите писаха на кирилица (ВИДЕО+СНИМКИ)

Следващият подобен форум ще бъде след няколко години в Хърватия, а дотогава Европа ще помни София с успеха на срещата и присъствието на целия политически елит.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК