Георги Георгиев за проблемите на производителите в рубриката „На твоя страна”

Ще се стигне ли до провал на розобера, след като производителите започнаха протести заради ниските изкупни цени и свръхпроизводството? Цените тази пролет са близо два-три пъти по-ниски в сравнение с миналогодишните. В момента килограм розов цвят се продава за между 1.60 и 2.50 лева. През последните две години той е струвал между 5.50 и 7 лева за килограм.

За да се превърне всеки розов цвят в капка масло, се изисква упорита работа, разкзват производителите. А трудът тази пролет е повече, тъй като беритбата започна от рано, а цветовете са повече от предишните години.

Производители на рози блокираха пътя София-Бургас

Въпреки добрата реколта, тази година сметката за производителите не излиза, тъй като на много места килограмът розов цвят вече се изкупува за по-малко от 2 лева.

Розовите насаждения у нас са близо 37 000 декара. Очакванията са производството тази пролет да достигне 16 000 тона розов цвят.

В пика на сезона розоварните са препълнени и не могат да преработват добитите свръхколичества. Някои дори обявиха нулева година.

Дестилериите не могат да си позволят и да складират набраното, тъй като цветовете губели от качествата си, ако не се обработят възможно най-бързо.

Българското розово масло се реализира основно във Франция, Испания и САЩ, главно за парфюмерията, козметичната индустрия, фармацевтиката и ароматерапията.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.