Подобни изисквания не се предвиждат за шоколадовите продукти

Държавата въвежда нови стандарти за храните. Те ще посочват какво да е минималното съдържание на основните съставки, за да се гарантира качеството им. Колко месо ще има в кренвиршите  - провери Георги Георгиев.

Въвеждат минимално съдържание на месо в колбасите

Новите правила трябва да сложат край на двойния стандарт при храните у нас и тези в Западна Европа. С тях държавата ще задължи преработвателите да влагат минимални количества месо в колбасите, мляко в сиренето и кашкавала и плодов сок в безалкохолните напитки например. По-качествена ли ще е храната, която стига до трапезата ни?

Стандартът ще определя колко най-малко от даден продукт трябва да бъде вложен при производството. Такива изисквания ще има към продуктите, които най-често слагаме на трапезата – традиционните млечни и месни изделия.

ШОКИРАЩ ИЗВОД: Има връзка между месото на скара и рака

„Когато един продукт се пуска под наименованието кренвирш, независимо кой го пуска, всеки производител трябва да осигури минимално съдържание на определен вид месо, мазнини, сол и т.н.”, заяви Димитър Димитров от Министерство на земеделието и храните.

За да проверим има ли месо в колбасите, екип на NOVA влиза в този месарски магазин.На въпрос има ли кренвирши без месо, Светла Чамова от Асоциацията на месопреработвателите отговори:

„Ако някой е направил такива – значи ще вземе Нобелова награда.”

България може да загуби киселото мляко и сиренето като традиционни храни

Сега минимални изисквания за съдържанието има само за месните продукти „Стара планина” и млечните по БДС.

„И в момента има много продукти с много високо качество – ние имаме 20 продукта „Стара планина”. 85 % в кренвирша „Стара планина” е месото”, заяви Чамова.

Идеята е обаче стандарти да има за всички преработватели. А при определяне на минималния състав ще се ползва чуждия опит.

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЕЛИКДЕН: Недостиг на българско агнешко на пазара

„Примерно в Англия – една наденица е свинска, колко свинско се съдържа, ако е телешка – колко, ако има нещо друго – как да е означено. Например, за наденица от свинско – минимум 32 %, свинско – 30 %”, каза Димитър Димитров от МЗ.

„Евтините продукти няма как да съдържат месо, месото е 8 лв., няма как, кренвиршите са 2-3 лв. Може би до 10 лв. това е цената при наденицата, за да има месо в нея”, каза продавачът в месарски магазин, Галина Тонкова. Тя обясни, че истинското месо има срок на годност до 5 дни.

Стандарт ще има и за сиренето, кашкавала и киселото мляко.

Най-ефикасната диета включва натурални продукти

„Те трябва да са направени от 100 % мляко, разликата е в хранителната стойност, в степента на зреене, водното съдържание, защото едно е сиренето по БДС – 44-46 % сухото вещество, друго е ако е 32 %.  Вие само в 1 кг сирене  имате с 50 % повече съдържание, клиентът плаща повече вода в една буца сирене и ако смята, че е по-евтино – точно обратното”, обясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Засега стандарт не се предвижда за шоколадовите продукти тъй като за тях важат общоевропейски изисквания. Все още държавата изготвя пълен списък на храните, за които се въвеждат стандарти. Промените обаче ще влязат в сила съвсем скоро.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.