Единственият в света музей на детството по време на война се намира в Босна и Херцеговина

Повече от 250 милиона деца живеят в райони на военни конфликти. Това показват данните на УНИЦЕФ. Как изглежда войната през погледа на децата - за това разказва единственият в света музей на детството по време на война. Той се намира в Босна и Херцеговина - страна, която допреди малко повече от 20 години беше разкъсвана от братоубийствен конфликт.

БАЛКАНИТЕ БЕЗ ГРАНИЦИ: Може ли времето да излекува спомените за войната?

На входа детска люлка посреща посетителите, а през стъклото гледа точите на синьото зайче.  

Дете по време на войната, днес Амина е един от създателите на единствения подобен музей в света.

„Всички тези предмети, дарени на музея и историите, които се крият зад тях, нямат никаква материална стойност. Поне в повечето случаи. Но в символичен план – те са безценни”, разказва Амина.

"БАЛКАНИТЕ БЕЗ ГРАНИЦИ": Босна - между болката от войната и мечтата за Европа

Всичко започва от един човек – Ясминко Халилович. И един въпрос.

„Той публикува в интернет молба към всички, които са били деца по време на обсадата на Сараево, както е и самият той – да отговорят в 160 символа на един-единствен въпрос - какво беше детството ти по време на войната”, пояснява Амина.

Понякога войната е бурканче конфитюр, което никога няма да опиташ. За Амра, която тогава няма и пет годинки, войната има мирис на болница. Порасналите вече деца събират детството си в 160 символа, а Ясминко събира спомените им в книга.

Повече за спомените от войната на вече порасналите деца гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.