"Победа няма", категорични са от Камарата на автомобилните превозвачи

Превозвачите остават в протестна готовност. Според част от бранша вариантът на промените, обсъден в понеделник в транспортната комисия на Европарламента, е дори по- лош от този, който се обсъждаше по-рано.

В полза на българските превозвачи ли е пакетът „Мобилност”?

В същото време управляващите определиха постигнатото като "дипломатически пробив" и "сериозен успех".

"Искам да ви уверя, че това нещо, което беше направено, беше подвиг", категоричен бе Андрей Новаков. 

ОБРАТ: В Брюксел гласуваха правила в полза на нашите превозвачи

Според други то е по-скоро провал.

"Не, победа няма, за нас това е поражение. Да, до голяма степен ЕП прие нашите съображения и искания. Има някакви условия, които не взеха под внимание", смята Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи.

"Черно на бяло отпаднаха част от текстовете, които одобрихме - че отпада изискването българските превозвачи да се налага на всеки три седмици да връщат шофьорите в България. Черно на бяло отпадна тоталната забрана на шофьорите да ползват кабините за почивка", аргументира се Новаков.

"Но вкарват едно ново изискване - на всеки три седмици трябва да влиза в страна с товар и да излиза с товар от страната на регистрация. Това е нещо, което утежнява нещата за нас много повече от всички предходни изисквания", контрира Димитров. 

И ако дяволът се крие в детайла, то в този случай детайлът се крие в близо 400 страници доклад, който обобщава работата на транспортната комисия по темата.

И докато управляващите се поздравяваха с постигнатото, опозицията също отправи критика.

"Да гледат какво им говорят превозвачите. Оставете политическите сблъсъци. 10 хиляди фирми, 120 хиляди българи са това. И те днес ви казват, че това, което се случи вчера, е път към Ада, постлан с добри намерения", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ние сме реалисти и смятаме, че е много рано да пируваме от това, тъй като това е само първата крачка, която се направи, но тя е много важна. И аз призовавам всички политици да намерят сили в себе си да се обединят", коментира Христо Христов от Комитета по логистика към КРИБ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.