При какви условия ще работят превозвачи и остава ли готовността им за протест?

Временна победа за българските превозвачи. Европейският парламент в Брюксел гласува текстовете от т. нар. „закон Макрон”, който беше причина за сериозно недоволство и протести. Това, което вече е одобрено, е в полза за нашите фирми.

Превозвачите заплашват да инициират референдум за излизане от ЕС

Така може да се каже, че първият рунд в битката на превозвачите приключи в тяхна полза. След дебат и гласуване се реши те да могат да нощуват в превозните си средства, както настояваха. Няма да са задължени да спят на хотел, могат да изберат къде да отседнат по време на полагаемата им се почивка, а ако решат да се приберат, работодателят трябва да им плати.

Комисията предложи промените, за да гарантира достойни условия на труда, но някои тънкости в текста бяха изтълкувани като рискови за бранша. Затова и българските депутати от различните партии се обединиха зад националната позиция и постигнаха резултат.

Каракачанов: България трябва да заеме по-твърда позиция за превозвачите

„С диалог постигнахме успех и се видя, че нещата не се случват с тропане по маста”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Директивата е само в начална фаза преди да стане закон. Днешното гласуване е само една начална стъпка в дългата процедура към преминаване в закон.

Предложенията трябва да минат одобрение от Европейски съвет, от трите основни евроинституции и да се върне отново в Европарламента.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.